Informativni portal za dijasporu

VOŽDA IZ LAKTAŠA IZUO IZ CIPELA: „Sumnjam da će doći do dogovora – Dodik krši rezoluciju NSRS-a koju je sam izglasao!“

Predsjednik SDS-a i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović je za na N1 televiziju kazao je kako cijela priča u vezi sa ANP-om može ponovo podijeliti zemlju i uvući je u krizu.

“Vrlo je problematično s obzirom da je i sam sporazum tri stranke jednog deklarativnog karaktera i očito da je taj sporazum tako koncipiran da se svako može osjećati kao nekom vrstom pobjednika. Pretpostavljalo se da će zapeti kada se bude govorilo o detaljima i svako to tumači na svoj način. Da li će biti dogovora? Sumnjam zaista, bio bih iznenađen da dođe do dogovora. SDS je tražio od Dodika da se ne igramo skrivača i da bude jasan radi javnosti, da kaže šta je suština dogovora, da li je cijena ulaska u Savjet ministara slanje ANP-a? Da ili ne? Ja lično, ali i SDS, smatramo da formiranje Savjeta ministara ne treba uslovljavati ANP-om”, kazao je Šarović i dodao:

“ANP je uobičajena forma dalje saradnje sa NATO-om u slučaju kada je zemlja postigla dogovor oko NATO-a, ali očito da taj dogovor nije postignut. Mi politički insistiramo da Dodik bude potpuno jasan. Stav SDS-a je da u ovom trenutku pitanje NATO-a ne treba biti u fokusu naših dešavanja. Mi iz RS-a smo vezani Rezolucijom NSRS-a u kojoj je jasno rečeno da se po pitanju vojnih saveza insistira na vojnoj neutralnosti”.

“Na rezoluciji NSRS-a je insistirao Dodik i insistirao je na krivičnoj odgovornosti i zatvoru za one koji postupaju suprotno”.

“ANP je dostavljen od predsjednika Komisije za NATO i integrativni proces u toj verziji. Naš prigovor, predstavnika iz RS-a, bio je da je nekompletan jer to je njegov ANP obzirom da Komisija koju on vodi već više od godinu dana, ne radi i nikada taj dokument nije dobio legitimitet na toj komisiji. U suštini, problem je ako hoćemo da tako nazovemo u drugoj stvari. Onog trenutka kada se usvoji ANP, vrši se aktiviranje MAP-a i BiH sebi trasira put ka NATO integracijama. Da li će trajati 2 ili pet godina, nebitno, ali definitivno nije donijeta odluka ide li BiH u tom pravcu. Ovo pitanje očito da je vruće, živo i političari treba da razgovaraju. Smatram da to ne bi trebao da bude bilo kakav uslov oko formiranja vlasti u BiH. Savjet ministara treba da se formira na nekim drugim principima, mislim da je to moj korektan stav po tom pitanju. Mislim da će nas to opet podijeliti i odvući u političku krizu. Ja u prvi plan uvijek stavljam ekonomska i druga pitanja”, kazao je Šarović gostujući na N1 televiziji.

Loading..

Comments are closed.