Informativni portal za dijasporu

VOJNI UDAR NA SAUDIJSKU ARABIJU: Zarobljeno hiljade vojnika i zapljenjena vojna tehnika! (VIDEO)

Tom prilikom zaplijenili su nekoliko stotina transportnih sredstava arapske koalicije, rekao je televiziji “Pres TV“ brigadni general Jahja Saria, zvanični predstavnik oružanih snaga pokreta.

“Oružane snage Jemena objavljuju da je izvedena opsežna vojna operacija na osi Nadžrana. Neprijatelj je pretrpio velike gubitke u tehnici i živoj sili. Hiljade neprijateljskih vojnika su zarobljeni, na stotine su ubijeni i ranjeni”, rekao je Saria.

Između ostalog, za 72 sata izvođenja operacije Huti su uspJeli da opkole “tri vojne brigade neprijateljskih snaga”, koje su bile u potpunosti razbijene, čime je “oslobođeno” stotine kvadratnih kilometara. Po njegovim riječima, zapljenjena je velika količina oružja, uključujući na stotine transportnih sredstava.

Među zarobljenima su, kako saudijski vojnici i oficiri, među kojima je mnogo komandira, tako i vojnici drugih nacionalnosti.

Predstavnik Huta uvjerava da se sa zarobljenicima postupa „u skladu sa vjerskim principima, običajima i tradicijama Jemena“.

Saria je izjavio i da namjeravaju da traže od „neprijatelja razmjenu zarobljenika“. On je dodao da su pobunjenici, osim kopnenih snaga, tokom operacije iskoristili i protivvazdušne i raketne snage, kao i jedinice zadužene za puštanje udarnih dronova.

Konflikt u Jemenu je počeo 2014. godine, kada su prijestonicu Sanu preuzeli šiitski pobunjenici Huti, koje podržava Iran. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom 2015. godine počela je borbu protiv Huta, a u vazdušnim napadima koalicije živote je izgubilo na hiljade civila. Saudijska koalicija za sada nije potvrdila ni demantovala ove informacije.

Advertisements
Loading..
Advertisements

Comments are closed.