Informativni portal za dijasporu

VIJEST KOJU JE BIH S NESTRPLJENJEM OČEKIVALA: Ovo su zemlje za koje ne važi zabrana ulaska u EU


Ovo su svi s velikim nestrpljenjem čekali…

Bosna i Hercegovina i njeni građani s nestrpljenjem su očekivali dokument koji je Evropska unija objavila jučer, a koji se sastoji od popisa zemalja čiji će građani imati slobodan ulazak u države članice Unije.

Međutim, na njemu nema Bosne i Hercegovine i drugih zemalja zapadnog Balkana.

Iako popis usvojen na razini EU nije obvezujući, očekuje se da ga članice poštuju. Ipak, već se pokazalo da mnoge članice EU prave iznimke pa dopuštaju ulazak na svoj teritorij i državljanima nekih drugih zemalja uz određene uvjete, kao što je testiranje na koronavirus.

Na zajedničkom popisu EU su Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina, s tim da Peking ima uvjet da otvori granice za državljane EU.

Kriteriji koje Europska unija uvažava u kreiranju popisa su, između ostalog, stopa zaraženih, stabilan pad broja novozaraženih te cjelokupni odgovor na pandemiju svake od zemalja.

Potrebno ispuniti kriterije:

Da bi ograničenja putovanja bila ukinuta za građane BiH, ali i drugih država koje pripadaju trećim zemljama, moraju biti ispunjeni kriteriji. Vijeće EU je tačno naznačilo koji su to:

– broj novih slučajeva zaraze COVID-19 virusom u posljednjih 14 dana i na 100.000 stanovnika mora biti blizu ili ispod prosjeka EU, kao što je bilo 15. juna 2020. godine. Ovo podrazumijeva brojku od 16 zaraženih na 100.000 stanovnika;

– stabilan ili opadajući trend novozaraženih u posljednjih 14 dana;

– ukupni odgovor na COVID-19 uzimajući u obzir dostupne informacije, uključujući aspekte kao što su testiranje, nadzor, praćenje kontakata, zadržavanje, liječenje i izvještavanje, kao i pouzdanost informacija i, ako je potrebno, ukupni prosjek rezultata za Međunarodni zdravstveni pravilnik (IHR). Informacije koje u ovom pogledu daju delegacije EU, također, trebaju se uzeti u obzir.

Osim toga, i reciprocitet bi se trebao uzimati u obzir redovno i od slučaja do slučaja.

U zemljama gdje se ograničenja putovanja i dalje primjenjuju, sljedeće kategorije ljudi trebaju biti izuzete od ograničenja:

– Građani EU i članovi njihovih porodica

– dugoročni stanovnici EU i članovi njihovih porodica

– putnici sa bitnom funkcijom ili potrebom, kako je navedeno u Preporuci.

BB


Comments are closed.