Informativni portal za dijasporu

SKLOPLJEN JE POLITIČKI BRAK: Jedna od čuvenih legendi koja je odjeknula Istanbulom


Jedna od čuvenih legendi koja je odjeknula Istanbulom….

Jedna od najljepših legendi koju sam čula u Istanbulu je vezana za dvije džamije posvećene sultani Mihrimah, kćerci sultana Sulejmana i njegove supruge Hurem.

Mihrimah, odnosno Mihrü Mah, na perzijskom znači “sunce i mjesec”.

To je ljubavna priča o najtajanstvenijoj ljubavi koja se dogodila između kćerke jedinice Mihrimah sultanije i Mimara Sinana.

Dzamija,
Dzamija,

Kada je Mihrimah napunila 17 godina, njena majka Hurem sultanija, koja je slovila kao utjecajna ličnost u državnoj politici, sama je odabrala svog zeta. Bio je to jedan od njenih saradnika, guverner Diyarbakira Rustem paša. Kako je prioritet bio dobrobit države, sklopljen je politički brak.

Mimar Sinan se oženio u svojim pedesetim godinama, ali je i dalje bio zaljubljen u Mihrimah. Njegova neostvarena ljubav se reflektovala u fascinantnu umjetnosti.

U čast ljubavi prema sultaniji Mihrimah odlučio je da sagradi dvije džamije, na dvije najljepše lokacije u Istanbulu – Üsküdar i Edirnekapı i obje nose isto ime Mihrimah Sultan Camii.

Na Uskudaru u blizini mora, uz dozvolu dvora, 1540. godine postavio je temelje za izgradnju Mihrimah Sultan džamije, koju završava 1548. godine.

Dok se gradila džamija, njeni vanjski obrisi su podsjećali na “mjesto koje je “pomela” ženska suknja”.

Nakon toga, po prvi put bez dozvole Sultana, za drugu džamiju odabrao je izolovano mjesto koje gotovo niko nije posjećivao, na jednom od najviših brda u Istanbulu, odmah pored zidina kapije Edirne (Edirnekapi).

Džamija je minijaturna, sa malom kupolom i samo jednom munarom. Jedna munara navodno predstavlja Mimar Sinanovu samoću u ljubavi koju je osjećao prema Mihrimah-sultaniji.

Unutrašnji ukrasi, te obrada rubova minareta podsjećaju na kosu i otiske stopala Mihrimah Sultane.

Da je Mimar Sinan bio fascinantni genije najbolje pokazuje proračun koji je napravio specijalno za Mihrimah-sultaniju, kako bi joj pokazao veličinu svoje ljubavi prema njoj.

Na rođendan sultane Mihrimah 21. marta, na ravnodnevnicu, kad su dužina dana i noći jednaki, ukoliko posmatrate sa mjesta odakle možete vidjeti obje džamije, vidi se kako sunce zalazi iza munare džamije Edirnekapı, a u isto vrijeme mjesec se rađa iznad munare džamije Üsküdar, baš kao i ime njegove ljubavi Mihr i Mah – Sunce i Mjesec zajedno.

e-dijaspora.info

Comments are closed.