Informativni portal za dijasporu

NIJE DOBRO – LOŠE MU SE PIŠE: Evropska unija o sankcijama Miloradu Dodiku…


Loše mu se piše…

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko prošle sedmice je izjavio da bi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik do majskog zasjedanja Savjeta bezbijednosti UN trebalo da bude suočen sa zabranom putovanja u sve zemlje Evropske unije, kao i sve zemlje UN-a, ako u međuvremenu ne preimenuje naziv Studentskog doma na Palama, koji nosi ime haškog osuđenika Radovana Karadžića.

Evropska unija od 2011. godine održava okvir za sankcije koji omogućava uvođenje restriktivnih mjera protiv osoba koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju po sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini ili ugrožavaju Opći okvirni sporazum za mir iz Daytona i njegove Anekse, a koji se obnavlja svake godine, te do sada nije korišten, poručili su danas za N1 iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.


Kako su kazali za N1, Evropska unija i dalje apeluje na sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od retorike podjela i fokusiraju na bitne reforme koje proizlaze iz Mišljenja Evropske komisije, a u skladu sa svojim opredjeljenjem perspektivi pristupanja EU.

”Podsjećamo da je poduzimanje konkretnih koraka na unapređenju okruženja pogodnog za pomirenje s ciljem prevazilaženja naslijeđa rata jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije“, potvrđeno je za N1 iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Podsjćamo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko prošle sedmice je izjavio da bi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik do majskog zasjedanja Savjeta bezbijednosti UN trebalo da bude suočen sa zabranom putovanja u sve zemlje Evropske unije, kao i sve zemlje UN-a, ako u međuvremenu ne preimenuje naziv Studentskog doma na Palama, koji nosi ime haškog osuđenika Radovana Karadžića.

Navodeći da je već u Savjetu bezbijednosti UN-a izvještavao o veličanju ratnih zločinaca, Inzko je kazao da je 11. jula ove godine u Srebrenici, u kojoj je ubijeno osam hiljada Bošnjaka, pozvao Dodika da ukloni ploču sa posvetom Karadžiću ili preimenuje naziv studentskog doma, u kome žive i odrastaju buduće generacije.

N1/SB


Comments are closed.