Informativni portal za dijasporu

I TO ČUDO DA SE DESI – MILORAD DODIK GA JAVNO ZAMOLIO: “Učinite sve da Bosna i Hercegovina…”


U režiji Milorada Dodika…

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je potpisivanje Dejtonskog sporazuma historijski datum za cijeli svijet, jer je uspostavljen mir na osnovu političkog dogovora o političkom sistemu u BiH i omogućena stabilnost i pomirenje.

“U BiH nema sukoba na bazi etničkog odnosa prema drugima i to je najveća vrijednost Dejtonskog sporazuma.


On u sebi ima druge vrijednosti, jer je pokazao da ‘zaraćene strane u nepotrebnom sukobu’ mogu da uspostave suživot i da nastave da rade na bazi konsenzusa o tome kako treba da postoje odnosi u BiH, koja je višenacionalna i viševjerska zemlja”, rekao je Dodik nakon sastanka članova Predsjedništva BiH s visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom.

On je napomenuo da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je to osnova za sve dogovore u BiH te da apstraktna priča o građanima neće moći dati rezultate, prenosi Srna.

Dodik je istaknuo da se BiH različito odnosi i prema Dejtonskog sporazumu i da Republika Srpska obilježava dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma kao svoj državni praznik, dok to nije slučaj u Federaciji BiH.

On je ocijenio da je konsenzus u BiH oko Evropske unije vrijedno dostignuće koje je postignuto u BiH.

“Zamolili smo Vas da učinite sve da u idućoj godini BiH dobije status kandidata. To je nova dinamika koja bi pružila nove uslove i okolnosti za gradnju svih onih stvari koje ste nas podučili”, rekao je Dodik.

Srna/SB


Comments are closed.