Informativni portal za dijasporu

DEJTON – KOČNICA ZA RAZVOJ DRŽAVE: Izjava ministrice Turković izazvala buru reakcija u Republici Srpskoj…


Da je on postao kočnica za razvoj države…

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković govorila je u intervjuu za Face TV o mnogim temama, spominjanju BiH u Kongresu SAD, odnosima sa susjedima, ali i odnosima unutar BIH.

Istakla je da je u Kongresu rečeno da se ide prema promjeni Dejtona, da je on postao kočnica za razvoj države.


Dodala da su za BIH i SAD bitni 7. i 8. decembar, te da će u EU zabraniti ulaz svima koji krše ljudska prava, te da će im se vršiti supervizija imovine.

U Republici Srpskoj i vlast i opozicija šokirani su nastupom Bisere Turković, traže izvinjenje i sankcije posebno zbog, kako navode, sramnog poređenja Srba sa nacistima, te Milorada Dodika sa Hitlero za koje je ministrica u emisiji izjavila da ne poredi, već da govori o različitim situacijama.

No, u RS osuda i riječi i rečenice i konteksta izrečenog.

Predsjednica RS Željka Cvijanović izjavila je Srni da jučerašnje izjave Bisere Turković, “koja ne pokušava ni da sakrije mržnju prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, predstavljaju odraz ekstremizma koji ozbiljno urušava temelje na kojima BiH počiva”.

Premijer Radovan Višković smatra da bi “poslije ovakvih izjava, zaslijepljenih mržnjom prema Republici Srpskoj, u normalnom društvu, Turkovieva bila smijenjena sa javne funkcije”.

Predsjednik SDS Mirko Šarović izjavio je da su izjave ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković koje se odnose na “srpski narod i Republiku Srpsku skandalozne, neprihvatljive i netačne i da ona pokušava vratiti spiralu sukoba u BiH”.

Bura reakcija i na društvenim mrežama.

“Zar mislite da kada bi pravosuđe funkcionisalo kako treba i kada bi se svi oni koji su stekli enormno bogatstvo stavili na ona mjesta na gdje bi trebali da se nalaze, zar mislite da bi stanovništvo imalo nešto protiv toga da ima bolji život? Pitanje boljeg života za njih i njihovu djecu…

Oni jesu sada pod pritiskom, bili su i Nijemci pod pritiskom Hitlera, ali su izašli iz tog perioda. Jednom kada se glavno lice koje je odgovorno, kada naiđe na adekvatnu kaznu, ili kada promijeni kurs svog ponašanja mnoge stvari se postave u sasvim drugačijem kontekstu”, kazala je Turković.

Voditelj: Poredite Dodika i Hitlera?

“Ne, ja nikoga ne poredim, samo govorim o različitim situacijama”, navela je Turković.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da jučerašnje izjave Bisere Turković, “koja ne pokušava ni da sakrije mržnju prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, predstavljaju odraz sarajevskog ekstremizma koji ozbiljno urušava temelje na kojima BiH počiva”.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Bogdanić poručio je da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković najnovijim izjavama samo dodatno “podgrijava i razotkriva svoju, ali i mržnju SDA iz koje dolazi prema Republici Srpskoj, te očekuje da ona bude pozvana na odgovornost”.

“Porediti srpske izabrane predstavnike sa Hitlerom i tražiti ukidanje Republike Srpske govori da je na sceni jedan veliki projekat političkog napada čiji je cilj pokušaj da se oslabi Republika Srpska i pozicije njenih predstavnika u Sarajevu”, izjavio je Srni Bogdanić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da bi ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković poslije izjava “zaslijepljenih mržnjom prema Republici Srpskoj u normalnom društvu bila smijenjena sa javne funkcije”.

Višković je rekao Srni da “izjave stižu uvijek od političara iz Sarajeva kada nemaju rezultata svog rada, pa tako i Turkovićeva kad nema rezultata o kojima bi govorila u emisiji pažnju preusmjerava na priču o ukidanju Republike Srpske”.

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović poručio je da su “potpuno neprihvatljivi stavovi koje je iznijela ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković, jer je Republika Srpska trajna kategorija koja ima svoju međunarodnu verifikaciju”.

“Takvi iznešeni stavovi ne mogu doprinijeti stvaranju međusobnog povjerenja i pozivam sve političke sudionike u ovoj zemlji da Srpsku prihvate kao jednu trajnu realnost”, rekao je Borenović kometarišući izjave Turković.

Face/N1


Comments are closed.