Informativni portal za dijasporu

BAKIR IZETBEGOVIĆ OTVORENO: Ispunili smo obećanje o kreiranju 100.000 novih radnih mjesta…


Izbori u Mostaru nakon 12 godina…

Nakon 12 godina, u Mostaru će ponovo biti održani izbori. Biračima je, kaže Izetbegović, „vraćeno njihovo pravo pa neka ga koriste kako god hoće“.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, vjeruje da će stranka na čijem je čelu, zadržati ili u manjoj mjeri popraviti rezultat u odnosu na 2016. godinu.

– Građane bih podsjetio da smo pred udar korone imali najbolje ekonomske rezultate u postdejtonskom periodu, da smo u pet godina koje su obilježile vlade Zvizdića i Novalića, bili ispunili obećanje o kreiranju 100.000 novih radnih mjesta i o postepenom pretvaranju Federacije BiH u veliko gradilište.

Već idućeg proljeća, sa masovnom upotrebom vakcine, korona će, ako Bog da, posustati i nastavit ćemo s takvim trendovima – izjavio je nedavno Izetbegović.

Dodaje kako će se brinuti o onima koji su pogođeni pandemijom i, uprkos svim otporima, nastaviti procese integrisanja BiH u NATO savez i Evropsku uniju (EU). Na tom ih putu, nastavlja Izetbegović, ništa neće zaustaviti.

Nakon 12 godina, u Mostaru će ponovo biti održani izbori. Biračima je, kaže Izetbegović, „vraćeno njihovo pravo pa neka ga koriste kako god hoće“, prenosi Hayat.

– Vjerujem u pobjedu koalicije u kojoj je i SDA, predvodi je cijenjeni ljekar dr. Guzin, čovjek kojem Mostarci s razlogom vjeruju – izjavio je nedavno Izetbegović za “Preporod”.

Govoreći o Izbornom zakonu koji je i dalje pod velikim upitnikom, predsjednik SDA naglašava da su problemi evidentni, jer HDZ insistira na izmjenama koje bi omogućile hrvatskim političkim predstavnicima da zauvijek imaju veto i kočnice na sve o čemu se odlučuje u BiH, a naročito u Federaciji BiH.

– A kako to izgleda, vidjeli smo u posljednjih par godina – bez obrazloženja je odbijen ugovor države s Islamskom zajednicom, bez obrazloženja je zaustavljeno formiranje Vlade FBiH i popunjavanje Ustavnog suda FBiH, bez obrazloženja su rušeni veoma važni zakoni u Domu naroda Parlamenta FBiH, poput Zakona o šumama ili Zakona o igrama na sreću.

Svaki od konstitutivnih naroda u BiH, u skladu s Ustavom, ima pravo biti predstavljen i ima pravo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. I to je sve. Nema pravo ukidati volju većine u predstavničkim domovima, a HDZ to radi. I očekuje od nas da mu pomognemo da takvu vlastitu poziciju “zacementira” zauvijek. Mi na to nećemo pristati – poručio je predsjednik SDA.

SB


Comments are closed.