Informativni portal za dijasporu

AFERA “IKONA”: U šta nas nije sve u stanju uvaliti ovaj čovjek – Krađe ovakve vrste umjetničkih djela istražuje Interpol…


Brutalna reakcija Dragana Mektića…

Podsjećamo, Dodik je ruskom šefu diplomatije uručio pozlaćenu ikonu tokom sastanka u sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu. Na poleđini ikone utisnut je i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primjerku

Nakon što se ambasada Ukrajine u BiH obratila Ministarstvu vanjskih poslova BiH i zatražila informacije o pozlaćenoj ikoni koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prije dva dana u Istočnom Sarajevu, oglasio se i bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.


Dragan Mektić je serijom objava na Twitteru nagovijestio mogući rasplet situacije.

-Pa, u šta nas nije sve u stanju uvaliti ovaj čovjek. Ukradena ikona. Bože pomagaj, bio je jedan od prvih Mektićevih twittova, a onda je nastavio sa objavama.

Twitter,
Twitter,

-Pa, neka demantuje i objave legalno porijeklo. I kraj priče, nastavio je Mektić.

Twitter,
Twitter,

-Krađe ovakve vrste umjetničkih djela istražuje INTERPOL. Slijedeće što će Ukrajina zatražiti je istragu, kazao je bivši ministar sigurnosti i dodao da nema nikakve veze to što ikona ima veze sa kulturnim blagom.

Twitter,
Twitter,

Podsjećamo, Dodik je ruskom šefu diplomatije uručio pozlaćenu ikonu tokom sastanka u sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu. Na poleđini ikone utisnut je i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primjerku. Još uvijek nije utvrđeno da je Ukoliko se ustanovi da riječ o predmetu koji zaista predstavlja dio ukrajinske kulturne baštine.

Oslobodjenje


Comments are closed.