Informativni portal za dijasporu

VELIKA PANIKA U TEHERANU: Iran je izgovorio ono čega su se svi najviše plašili…

Kraj priče…

Iranski diplomata poručio je da vlada njegove zemlje „pozdravlja napore kojima bi se riješili problemi u Iraku ili u drugim zemljama regije“.

Iranski ambasador u Iraku Iraj Masjedi izjavio je da je njegova zemlja otvorena za rješavanje nesuglasica sa zaljevskim rivalima Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima „što prije“.

Iranski diplomata poručio je da vlada njegove zemlje „pozdravlja napore kojima bi se riješili problemi u Iraku ili u drugim zemljama regije“.

Masjedi je rekao da je iranski komandant Qassem Soleimani, koji je ubijen prošlog mjeseca u američkom napadu na aerodrom u Bagdadu, nosio poruku sa iranskim stajalištem u vezi mogućeg zbližavanja sa Saudijskom Arabijom.

„Teheran podržava iračku ulogu u nastojanju da se prevaziđu razlike između Irana i Saudijske Arabije“, kazao je Masjedi, govoreći o nedavnim naporima Bagdada da posreduje između regionalnih rivala.

‘SAD mora prestati s intervencijama’

On je rekao da Iran želi „riješiti nesuglasice“ sa rivalima „što je prije moguće“.

Šiitski Iran već dugo nije u dobrim odnosima sa sunitskim zemljama okruženja, koje su, također, saveznici SAD-a.

Masjedi je dodao da je Soleimani na dan kada je ubijen nosio iransku poruku o „borbi protiv terorizma i postizanja mira i sigurnost u regiji“.

No, dodao je i to da će Iran odlučno odgovoriti na mogući američki napad u budućnosti.

„SAD mora prestati s intervencijama u probleme naše regije i moraju ukloniti baze koje koriste u svom terorističkom ponašanju“, rekao je Masjedi, a prenose agencije.

Advertisements
Loading..
Advertisements

Comments are closed.