Maslackovo ulje,
Maslackovo ulje,

ULJE OD MASLAČKA: Najbolji je prijeki lijek za bolne, cistične i otečene grudi…

Žene, što prije ga napravite…

Maslačak je jedna od najljekovitijih biljaka našega podneblja, svi njegovi dijelovi se mogu koristiti za liječenje. Njegovo mlado lišće, odlična je proljetnja detoksikacijska salata te bogat izvor A vitamina. Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, regulišu metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa. Korijenu maslačka pripisuje se najveće ljekovito značenje. On detoksicira jetru i tako podržava zdravlje cjelokupnog organizma, ispijanje čaja od korijena može donijeti izlječenje od hepatitisa B već za 6 nedelja. Cvjetovi maslačka sadrže: antioksidanse, liječe bolove, liječe grčeve u želucu, smanjuju depresiju, sadrže helenin koji poboljšava noćni vid, sadrže vitamin A i B12. U našim krajevima cvjetovi maslačka često se koriste za pripremu hvaljenog sirupa protiv kašlja. Ali na primjer u korejskoj narodnoj medicini cvjetove koriste i protiv čireva, infekcija, tuberkuloze, edema i za bolju cirkulaciju.

Maslacak,
Maslacak,

Najbolje ulje za cistične i otečene, bolne dojke:

U Americi je popularno ulje od cvjetova maslačka koje je izuzetno hvaljeno protiv bolova od artritisa i gihta, otečenih dojki, naprezanja i boli u zglobovima. Iako se kod nas slabo praktikuje njegovo pripremanje, ulje maslačka uvijek je dobro imati pri ruci jer ima snažno opuštajuće i analgetsko djelovanje. Maslačak je uopšteno povoljan za ženska oboljenja, a naročito za sprječavanje i liječenje bolesti dojki, cista, otečenosti i kod problema s dojenjem. Ulje maslačka neškodljivo olakšava bol, godi artritičnim zglobovima, bolovima u leđima, sinusnim glavoboljama, ukočenom vratu i nesavršenostima na koži. Cvjetovi imaju posebno djelovanje na dojke. Redovna upotreba ulja maslačka duboko opušta tkivo u grudima i pomaže u oslobađanju potisnutih osjećanja.

Kada se redovno aplicira na dojke ulje maslačka daje bolji osjećaj dobrostanja i jača imunitet te pomaže i u prevenciji raka. Kao jedan od glavnih krivaca nastanka dobroćudnih bolesti kod žena je sve veći stres kojem smo svakodnevno izloženi. Bol u grudima često izazivaju ciste – vrećice ispunjene tečnošću koje tokom menstrualnog ciklusa mijenjaju oblik i veličinu. Na dodir su uglavnom mekane, glatke i pokretne, ali ako su poprilično napunjene vodom, na dodir mogu biti i čvrste. Kada se ulje cvjetova maslačka kombinuje s uljem korijena maslačka može pomoći kod manjih infekcija, olakšati otečene mliječne žlijezde i smanjiti ciste u grudima. Cvjetovi maslačka sadrže lecitin čija topikalna primjena pomaže kod bolesti poput psorijaze. Ulje cvjetova maslačka može se koristiti za masažu cijelog tijela i za smanjivanje napetosti u čitavom tijelu.

Maslacak,
Maslacak,

Ulje od maslačka:

RECEPT:

Sastojci:

– cvjetovi maslačka

– kvalitetno hladno cijeđeno ulje (badem, marelica, makadamija, maslina, susam ili ulje semena grožđa)

Priprema:

Ispunite pola do dvije trećine male tegle sa cvjetovima maslačka. Prelijte ulje preko cvjetova do vrha tako da ih potpuno prekrije. Promješajte smjesu da izađu mjehurići vazduha. Stavite gazu na vrh tegle i pričvrstite je gumicom. Ostavite teglu na sunčanom toplom mjestu dvije nedjelje ili dok cvjetovi ne poprime smeđu boju. Nakon toga, prociijedite ulje u sterilizovanu tamnu bocu. Čuvajte ulje na hladnom i tamnom mjestu.

Primjena:

Kada je ulje pripremljeno, umasirajte ga na bolno mjesto više puta dnevno. Ovo ulje možete svakodnevno koristiti, a olakšanje ćete vrlo brzo osjetiti na vašim bolnim mjestima.

Maslacak,
Maslacak,

Brzi recept za ulje cvjetova maslačka:

RECEPT:

Sastojci:

– cvjetovi maslačka

– kvalitetno hladno cijeđeno ulje (badem, marelica, makadamija, maslina, susam ili ulje sjemena grožđa)

Priprema:

Ako vam je predugo da čekate 2 nedjelje, ulje možete pripremiti i na drugi način. Ispunite dvije trećine tegle sa cvjetovima i prelijte ih preko vrha odabranim uljem. Sipajte cvjetove i ulje u posudu sa dvostrukim dnom i polako zagrijavajte na najslabijoj vatri oko 30-60 minuta. Ulje ne smije biti prevruće jer ne želite da se cvjetovi skuhaju. Što ste duže u mogućnosti zagrijavati ulje na najslabijoj vatri to ćete imati jači lijek. Smjesu preručite u teglu i ostavite je jedan dan na suncu, a zatim je procijedite. Iako je ovaj recept brži, preporuka je da radite na ovaj sporiji način.

Primjena:

Kada je ulje pripremljeno, umasirajte ga na bolno mjesto više puta dnevno. Ovo ulje možete svakodnevno koristiti, a olakšanje ćete vrlo brzo osjetiti na vašim bolnim mjestima.

Izvor: stil/prirodni-lijek