Zeljko Komsic,
Zeljko Komsic,

TITOV PIONIR I VRIJEDAN UČENIK I DRUG KOJI DRŽI DATU RIJEČ: 7 smrtnih grijeha Željka Komšića…

E pa ja sam za njega glasao i uvijek ću…

Željko Komšić, predsjednik predsjedništva BiH i Zlatni Ljiljan, rođen je 1964. godine u sretna vremena, kada nisu bila prebrojavana krvna zrnca i kada su nacionalisti svih boja i vjera bili zabranjeni. Nije ni slutio da će ga čak i njegovo porijeklo odrediti kao izdajnika. Naime, potpuno bez njegove saglasnosti, rodili su ga otac Hrvat i mati Srpkinja. Politički još neosvješten, postao je Titov pionir i vrijedan učenik i drug koji drži datu riječ.

Diplomirao je pravo i živio normalan građanski život. I tada, sa 28 godina, postaje po prvi put izdajnik i čini prvi smrtni grijeh, umjesto da se popenje na brdo i zauzme neku haubicu i tuče po Sarajevu, bude svoj među svojima (istina samo po majci Danici), on se odlučuje da izda i obitelj i familiju, a bogami i porodicu, oblači uniformu Armije BiH i brani svoj grad od četničke agresije. Mogao je on još kako obući i HVO uniformu i sudjelovati kao svoj među svojima (istina samo po ocu Hrvatu) u osvajanju Mostara, rušenju Starog Mosta, u osnivanju Heliodroma, Dretelja, Gabele i moglo je sve to tako mirno završiti bez da ikoga izdaje, pogotovo što su se prvo Franjo i Slobo dogovorili o BiH, a tim i Boban i Karadžić. Da je, znači, sudjelovao sa “svojima” – jednima ili drugima, UZP-ovcima, niko ga danas ne bi mogao zvati izdajnikom.

On bi danas (kad je mogao Ljubo Ćesić Rojs postati general) bio general sa 5 zvjezdica, sa ogromnim imanjem pored Čovićevog i vikendicama na Blidinju i u Makarskoj, kao što je na drugoj strani mogao postati vojvoda sa imanjem na Dedinju, Zlatiboru i Jahorini. Kad je Kusturica bez ispaljenog metka dobio Mokru Goru, onako hrabar kakav je naš Željko, dobio bi po Zlatibora. Ali Željko Komšić bi znao da je izdao svoj grad i svoju Bosnu i Hercegovinu, čovjek kakav je Željko komšić ne bi mogao mirno spavati danas niti u Banjaluci, a niti u povijesnom i stolnom hrvatskom gradu Mostaru, čija povijest iznosi tačno 28 godina od osnivanja hercegbosne, a to je još od prošlog stoljeća.

Pa makar da je znao biti skromniji i naći neko skladište ili sklonište, baviti se čuvanjem trezora u Centralnoj banci ili pisati nešto za nekakve novine, dijeliti humanitarnu pomoć po gradu, on je sa oružjem u rukama branio svoj grad, prkoseći četničkom agresoru, prkoseći njegovim snajperistima, koji su mu inače ubili majku. Srčan i hrabar kakav je bio nije se bojao bezbroj puta rizikovati svoj život u odbrani svog grada i svoje zemlje i zasluženo je dobio najveće odlikovanje, a to je Zlatni Ljiljan.

Nije izabrao lakši put koji bi mu omogućio titulu četničkog Vojvode a nije htio biti ni Hrvatski Vitez. Ovakav smrtni grijeh mu je i dan danas prepreka da ga nacisti iz reda pučanstva i svi učesnici i simpatizeri udruženog zločinačkog poduhvata proglašavaju Bošnjakom, Turčinom, balijom i izdajnikom Hrvata. Isto ga tako tretiraju nacisti iz reda Srpskog naroda i svi kojima je su Mladić, Krajišnik, Plavšićka i Karadžić heroji a ne presuđeni ratni zločinci. I protiv jednih i protiv drugih se borio naš Željko Komšić, a to radi i danas kada su ova dva UZP-a ujedinjena u nastojanju da razvale BiH.

Da bi sve to kompletirao i zadao konačan udarac i četnicima i ustašama protiv kojih se borio, oženio je Bošnjakinju Sabinu. Naravno da se nije vjenčao niti u crkvi niti u džamiji i izjašnjava se kao agnostik. E vala, u zemlji u kojoj je preko 90% vjernika, on je izdajnik kako god okreneš.

Sve vrijeme se uporno bori protiv nacista i za građansku i sekularna državu, sa malom i odabranom četom, koja u zemlji sa izraženom vjerskom podjelom neće nikad dobiti većinu, ali i ovako mali uspjevaju “velikima” redovno pomrsiti konce.

Nikad neće postati ni Bošnjak pa mu je i to jedan od velikih smrtnih grijeha. Naime, neće u džamiju, kažu odbio je da se suneti, ne posti Ramazan, a hoće i da popije pođehkad, te najgori od svih grijeha koje mu ulema nikad neće oprostiti, to je držanje slike Josipa Broza Tita u svojoj kancelariji i u svom stanu.

Svi znamo dobro za Titinu krilaticu: “Hodže i popovi – najveći lopovi.” Nikad njega džamijska struja u Bošnjaka neće prihvatiti. Zna on dobro kako takvi cijene Vikić Dragana i Divjak Jovana. Bez obzira na sve ostaje tvrdoglav, bandoglav i onaj pionir koji drži datu riječ.

Kažu izdajnik, kažu veleizdajnik. Pa kad bi mogli neki bi ga sudili za veleizdaju k`o Mušarafa. A koga je to izdao? Hajmo redom.

Pod jedan, gospodina koji je uništio radničku partiju i koji se borio za svoj džep, a protiv radničkih prava, Zlatka Lagumdžiju. Zlatko Lagumdžija ne može na prste jedne ruke izbrojati ljude koji mu još vjeruju, a stotine hiljada su mu vjerovali. Otišao je Željko sa mjesta potpredsjednika stranke, čistog obraza i praznih džepova, da osnuje DF.

Kada je prošle godine potukao Čovića, nadigla se cijela herceg-bosna, a bogami i Hrvatska, uz podršku rs-a i RS-a, pa ga okvalifikovali da je musliman, da je balija, da je Sejdo, da je Šaban i da su ga muslimani izabrali. Proglašen je nepoželjan u hercegbosni, a sa njim niko ne želi kontaktirati ni iz lijepe njihove, RH.

Istina je da za njega nisu glasali muslimani, to jest vjernici koji su imali jasnu instrukciju od Reisa i uleme da se glasa za Džaferovića i da ne biraju Hrvatima hrvatskog člana predsjedništva. Sreća pa mnogi Bošnjaci koji su samo Bošnjaci, a kod kojih se udomaćila (kod većine ) stara izreka: “Kad moramo Turci biti, mi hoćemo vino piti al` nećemo žene kriti!” su postojali i ostali oni kojima je puno važnije bilo izabrati Željka Komšića nego Dragana Čovića, naš Željko pobijedi ubjedljivo.

Za Džaferovića su se i tako pobrinuli brojači iz reda SDA i džamijske struje Bošnjaka, pa jadni Bećirović šanse nije ni imao. Taj mu uspjeh nisu oprostili ni srpski ni hrvatski, a bogami nisu ni Bošnjačko-muslimanski nacionalisti. Ovo glasanje je pokazalo i iznenadilo sve nacionaliste da ima još nas kojima nije bitno mišljenje hodža i popova, nas koje nije briga kojem se Bogu moli ljudina Komšić.

Beskompromisni borac za Sarajevo i za Bosnu i Hercegovinu je natjerao Dodika da potpiše, šta god to bilo, a čime će NATO biti zadovoljan. Da ne bi možda to uspio Lagumdžija ili Čović (istina ovaj to ne bi ni tražio) ili Nikšić ili Dino Konaković ili Peđa Kojović ili efendija Zukorlic ili Hadžibajrić ili svi koji ga kritikuju za izdaju. Svi do jednog vjeruju Dodiku kad Dodik kaže da je to nikakav dokument i da ne predstavlja put prema NATO-u pa proglašavaju Željka izdajnikom.

Eh, pa kad mu njegova šestorka tako drži leđa trebalo bi očekivati da je makar mazohista, ako ne dobro glup pa da ostane sa takvim prijateljima. Izdajnik je i kad forsira Hrvate i imenuje Martinu Mlinarević za Ambasadoricu u Češkoj, iako zna da ona neće htjeti kupiti diplomu. Hercegbosna ponovo kmeči, rs je uvijek solidarna, a mogao je vala i neku našu muslimanku ako bi htio da ga muslimani više cijene i poštuju. Kako god okreneš, neće Željko u suru i ostaće izdajnik dok je svijeta i vijeka.

Zadnja izdaja je da je ušao u koaliciju sa Bakirom i to radi fotelje. A čovjek sjedi u fotelji Predsjednika Predsjedništva. On je ustvari ušao u ring da ne dozvoli Bakiru da mu Bosna i Hercegovina bude tek na trećem mjestu. Jasno je da je Bakiru do kantona ali je Željku do BiH. Pa i ako je dao Bakiru kanton dobio je od Bakira promjenu, da Bakir odustaje od muslimanske politike, a da u usta sve češće uzima onu mrsku (ulemi) riječ “građanska država,” po čemu je trebao Dini ostaviti kanton, a ne dati Bakiru. Kako bi mu to Dino pomogao u borbi za izborni zakon, a protiv Čovića.

E baš ko što mu je pomogao sa ANP-om pa ga proglasio izdajnikom, tako je vjerovatno dao zadatak svojoj zamjenici, da ga već unaprijed proglasi izdajnikom za isporučivanje izbornog zakona po Čovićevoj želji. Tako zamjenica, mlada i hrabra, napisa da je svoj Hrvatski gla, dala Željku i da ju je on izdao!? On je ljepotice izdao samo tvoju fotelju i fotelju tvog gazde, a ti, blago meni, idući put svoj hrvatski glasić daruj Čoviću. A tvoja briga za izborni zakon je stvarno, zaista, impresivna. BiH ti ovoliku brigu zaboraviti neće nikada.

Sa ovim malo što ima, pruža otpor podjeli Bosne i Hercegovine i reče neku noć kod Senada Hadžifejzovića da ga ne zanima ni federalna vlada, niti ga zanimaju fotelje ali ga jedno zanima, a to je: “Ne dam Čoviću izborni zakon koji legalizuje nacizam!” To si, zamjenice, trebala čuti pa ga pljuvati kad ne održi riječ, a ne kad tvoj gazda kaže i to unaprijed.

Izdajnik Sarajeva i izdajnik građanske opcije mu je zadnja izdaja. Tu veleizdaju je počinio tako što je izašao iz šestorke. Ko je u toj šestorki bio građanin i građanska opcija valjda je svima jasno. Pa osim DF-a i djelimično Naše Stranke, ostali nisu ni g od građanskog. Radončić sam tvrdi da je Bošnjačka stranka. Dino Konaković školovan i vaspitan od strane nacionalista, voli svoju novu stranku da zove građanska, a svako malo proviri iz njega nešto čega se stidi svaka građanska opcija, kao ono kad je umjesto da sa Fortom podrži homoseksualce, otišao u Brele jer nije mogao podnijeti da njegovim gradom paradiraju takvi ljudi.

Ili, zar je građanski pare od građana dati nekom imamu za stan ili dati pare akademiji nauka i umjetnosti čiji je osnivač i glavna faca poznati naučnik Zukorlić i čiji se objavljeni naučni radovi mogu pronaći u Sveučilišnoj biblioteci u Širokom Brijegu? Pa zar je vođa najmanje stranke od šestorke gospodin Hadžibajrović sa 21 godinom staža u SDA građanska opcija?

Bilo je dakle šest stranki koje su se nazvale da su građanski blok, a u stvarnosti su samo dvije – DF oduvijek i djelimično Naša Stranka koja je dopustila da Dino pojede dobrog Fortu i da nastavi tamo gdje je stao dok je bio SDA. O Nikšiću i tako nemam ništa pozitivno, jer se o njemu sve zna i to bi i potvrdio da se smio kandidovati, ali je bacio u vatru Denisa Bećirovića.

Bio je svjestan da ne bi skupio ni za mjesne zajednice u Konjicu. Ko voli da misli svojom glavom šestorka je bila koalicija građanske i Bošnjačke opcije, a sada kad glavna građanska opcija to napušta, šta je ostalo? Opet će (samo sada sa Bakirom umjesto sa Dinom) biti uspostavljena koalicija građanske i Bošnjačke opcije. Fahro je jedini jasan, protiv Dine i protiv Bakira, s tim da od Bakira dobija Ministarsto sigurnosti, a od Dine je dobijao samo aroganciju i nepoštovanje.

Željko Komšić je dakle veleizdajnik sa previše smrtnih grijeha i svako ko misli da je pogrešno glasao za njega nek idući put glasa za pravog Hrvata iz Herceg-Bosne. Na Fahru ne smijete (Nikšić ga cijeni), na Bakira još manje, na Sebiju najmanje, pa je glavni izdajnik Željko.

U svojoj beskompromisnoj borbi za građansku i nedjeljivu BiH natjerao i veliku SDA i velikog Bakira da odustane od tvrde islamske struje u Bošnjaka i sve češće upotrebljava naziv “građanska BiH”, zemlja ravnopravnih građana i građanki, bez obzira na naciju i vjeru. Smije li ko reći Bakiru da izdaje nacionalnu politiku i da prelijeće iz džamijske struje Bošnjaka u građansku struju.

Veliki Bakir, koji ima 300.000 uhljeba na plati, koji je neki dan izjavio da je zaposlio ono što je obećao, a to je novih 100.000, popustio je pred principijelnošću i doslijednošću Željka Komšića koji nema 100.000 zaposlenih ali zato ima 100.000 km kredita i nije potkožen ni kao Nikšić, ni kao Lagumdžija, ni kao Bakir, a ni kao Fahro. Dok su se oni svi podkožavali, on je branio Bosnu i Hercegovinu i brani je i danas pa ga zato većina i zove izdajnik. Reče im on neku noć: “E ako sam izdajnik (četnicima i ustašama i balijama, Nikšiću, Čoviću i Konakoviću sa Zukorlićem, op.a) onda se ponosim s tim što sam izdajnik!”

Malo je smiješno da ga Bakir brani, ali nije ni Bakir tako loš, a i mora ga braniti ako ništa onda zato što je Željko njega branio u ratu. Mada je branio i ove gore potkožene samo su oni to zaboravili pa im je izdajnik.

A vi iz šestorke ili sadašnje četvorke kad ste uspjeli pravog građanina i Zlatnog Ljiljana istjerati iz vaše koalicije kukajte, kmečite, lažite i optužujte ga, rezultata neće biti. Vaše suze ostaće neuslišane. Najpametnije bi bilo da se udružite sa Čovićem i sa Dodikom i da osnujete neko udruženje mrzitelja Željka Komšića. Suludo je njega optuživati da će sarađivati sa Draganom I Miloradom i da im prodaje Bosnu kad je istina jasna. On samo ulazi u ring iz kojeg neće pobjeći nego će se fajtati sa ovim njegovim od davnina obožavaocima.

ON tura ponovo glavu gdje VI nogu ne bi smjeli, zato ga i ne volite. U anketama se dokazuje da je Željko sa ovim potezom politički mrtav, a u intervjuu sa glasačima drugih stranaka ispada da je najveći izdajnik u istoriji. U zemlji apsurda, gdje Željko i njegova građanska DF napuste koaliciju koju vodi bivši visoki funkcioner SDA Elmedin Konaković i njegova Narod i Pravda koja je sve samo nije građanska, proglašava se izdaja građanske opcije. To što Konaković od rođenja pa do danas radi protiv građanske opcije nije predmet ove histerije na društvenim mrežama. Željko Komšić je izdajnik i tako mu je odavno zapisano.

“Što je više kleveta i laži, Željko nam je miliji i draži”

E pa ja sam za njega glasao i uvijek ću.

Vukale Vukalić

Nopasaran.ba