TAKO TO RADI DODIKOV PRIJATELJ: Viktor Orban napravio skandal zbog kojeg su svi zgroženi

Nevjerovatno !!

Mađarska će protjerati 14 iranskih državljana optuženih da su prekršili pravila ponašanja u suzbijanju koronavirusa, javlja AFP

Odluku mađarske vlade oštro su kritikovale vlasti iz Teherana kao i Mađarski Helsinški Komitet koji optužuje premijera Viktora Orbana da je “zatvorio pravnu državu u karantin”.

Svi Iranci studiraju u Mađarskoj, neki imaju i stipendije mađarske vlade, ali su se – prema riječima potpukovnika mađarske policije Roberta Kiša – “ponašali potpuno asocijalno i nasilnički”.

Dvojicu iranskih studenata sam Orban je ranije označio kao osobe koje su donijele korona virus u Mađarsku.

U nekoliko posljednjih nedjelja provladini mediji su vodili kampanju protiv njih, a Orban je pojavu COVIDA- 19 u Mađarskoj povezao sa “strancima među kojima se ona širi kao i kod migranata”.

Odluku mađarske vlade Iran je ocijenio kao “duboko razočaravajuću” a mađarski Helsinški Komitet smatra da su protjerivanja “politički motivirana”.

Mađarska se, poslije 2015. i nuklearnog sporazuma Irana sa velikim silama, približila Teheranu i u tom periodu dublirala broj stipendija za iranske studente. Istovremeno je sa Iranom potpisan i sporazum o nuklearnoj saradnji, podsjeća AFP.

Agencija prenosi i izjavu neimenovanog zapadnoj diplomate koji tvrdi da je Orban počeo da hladi odnose sa Teheranom od kada je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma.

Orban je bio i jedini državnik iz zemalja EU koji je javno izražavao želju da Trump pobijedi u trci za predsjednika SAD, podsjeća agencija.

U Mađarskoj je do sada registrovano blizu 1.600 slučajeva zaraženih korona virusom i 134 preminule osobe od posljedica COVIDA-19.

SB

About E-dijaspora