Informativni portal za dijasporu

SVE ŠOKIRALI – AMERIČKA VOJSKA NAJAVILA POVLAČENJE: “Sklanjamo se i otvaramo put za Turski napad u…”

Objava Bijele kuće će biti viđena kao napuštanje kurdskih saveznika koji su podnijeli najteži dio kampanje predvođene SAD-om protiv tzv. Islamske države, prenijela je agencija AP.

Turski predsjednik već mjesecima prijeti da će krenuti u vojni pohod na kurdske snage preko granice u Siriji, pošto ih smatra prijetnjom za svoju zemlju.

Republikanci i demokrate u SAD-u upozoravali su da bi dozvoljavanje turskog napada moglo da dovede do masakra Kurda i da pošalje zabrinjavajuću poruku američkim saveznicima širom svijeta.

“Američke trupe neće podržavati niti će biti uključene u operacije i neće više biti u neposrednoj oblasti u sjevernoj Siriji”, rekla je predstavnica za štampu Bijele kuće Stefany Grisham, u neuobičajenoj izjavi kasno sinoć.

Ona nije pominjala šta će biti sa Kurdima.

U sjevernoj Siriji nalazi se oko 1.000 američkih vojnika. Visoki američki zvaničnik rekao je da će se oni povući iz te oblasti a možda i potpuno izaći iz zemlje ukoliko izbiju velike borbe izmedju turskih i kurdskih snaga.

Bijela kuća je saopćiila da je objava uslijedila poslije telefonskog razgovora američkog predsjednika Donalda Trumpa i Erdogana.

Ova odluka jasno pokazuje Trumpovo usmjerenje da okonča američku umiješanost u inozemstvu, što je bilo jedno od njegovih ključnih obećanja.

Međutim ostvarenje njegovog plana da se američke snage brzo povuku iz Sirije, Iraka i Afganistana usporeno je zbog zabrinutosti američkih zvaničnika i saveznika SAD-a o opasnom vakuumu koje bi takvo povlačenje donijelo, prenose agencije.

Advertisements
Loading..
Advertisements

Comments are closed.