Milorad Dodik,
Milorad Dodik,

SVE PO SPISKU – POTOPIO VOŽDA IZ LAKTAŠA: “Dodik i ja smo u Haagu svjedočili o etničkom čišćenju Banje Luke – Presuda Brđaninu je utemeljena na njegovim iskazima…”

Sve po spisku…

Dodaje da Dodikova tvrdnja da trenutno u Banjoj Luci žive samo Srbi, još jednom potvrđuje odsustvo elementarne pristojnosti.

Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović osvrnuo se na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je Banja Luka “srpski grad”, jer tu žive uglavnom Srbi.

– Banja Luka je bosanskohercegovački grad, grad svih njegovih stanovnika, bez obzira na etničku pripadnost. Možda Dodik i vlasti RS tako ne misle, ali tako je odvajkada bilo i tako ponovo mora biti. I svaki Bosanac i Hercegovac itekako ima šta da traži u Banjoj Luci, bez obzira šta kaže Dodik – istaknuo je Osmanović.

Adil Osmanovic,
Adil Osmanovic,

Sistematskim nasiljem protjerali Bošnjake i Hrvate:

Dodaje da Dodikova tvrdnja da trenutno u Banjoj Luci žive samo Srbi, još jednom potvrđuje odsustvo elementarne pristojnosti.

– Unatoč sistemskom progonu, u Banjoj Luci i danas žive Bošnjaci i Hrvati i drugi, a Dodik se ponaša kao da ih nema. Po njegovoj logici, Banja Luka ne pripada Banjalučanima čiji preci su osnovali grad i čije porodice žive tu stoljećima, samo zato što su Jevreji, Bošnjaci ili Hrvati. Istina je ipak da Srbi danas potpuno demografski dominiraju u Banjoj Luci, za razliku od prijeratnog stanja.

Ali, razlog tome je što su vlasti RS na čelu s Radovanom Karadžićem sistematskim nasiljem protjerale Bošnjake i Hrvate iz Banje Luke. Na koncu, u procesu protiv Radoslava Brđanina smo o tome pred Haškim tribunalom svjedočili i ja i gospodin Dodik – navodi Osmanović.

Nesrpsko stanovništvo da se fizički likvidira:

Predsjednik SNSD-a je, kako kaže Osmanović, svjedočio o nasilništvu SOS jedinica Nenada Stevandića u Banjoj Luci, kao i o pozivima Dragana Kalinića da se nesrpsko stanovništvo fizički likvidira, piše Fena.

– Svako može pročitati presudu Brđaninu i uvjeriti se da je ona utemeljena na Dodikovim iskazima. O tome kakav je Dodik prevrtljivac, dovoljno govori činjenica da je istog tog Kalinića, kojeg je ocrnio u Haagu, sada zaposlio kao svog savjetnika – zaključuje Osmanović.

Fena/SB