SVE OBJELODANJENO: Blokiran dolazak ruskog konvoja u Mostar! Čeka se odluka Predsjedništva BiH

Čeka se odluka Predsjedništva BiH….

– Odgođen je do daljeg dolazak medicinskog tima iz Rusije koji je trebao da dezinficira prostorije Univerzitetske kliničke bolnice Mostar, rekla je Srni portparol ove zdravstvene ustanove Adrijana Pandža.

“Dolazak je odgođen do daljeg zbog proceduralnih problema.

Mi smo na osnovu pozitivnih iskustava Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka, gdje je ruski medicinski tim uradio dezinfekciju prije desetak dana, zatražili da isto bude učinjeno i u Mostaru”, navele je Pandža.

Ona je dodala da je zahtjev upućen posredstvom kabineta predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dragana Čovića.

Ministarstvu inostranih poslova u Vijeću ministara notom se obratila Ambasada Ruske Federacije u BiH kojom se traži dozvola ulaska na teritoriju BiH za “24 člana medicinskog tima i pet specijalizovanih vojnih BAH vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju”.

Prema dokumentu koji je ministrica inostranih poslova Bisera Turković uputila ministru odbrane Sifetu Podžiću, ulazak ruskog tima zahtijevao je Čović, koji je i lider HDZ-a, kako bi bila pružena pomoć Mostaru. Turkovićeva je zahtjev Ambasade Rusije u BiH proslijedila Podžiću, koji je naveo da Ministarstvo odbrane nije nadležno da daje dozvolu za ulazak oružanih snaga druge države na teritoriju BiH.

Podžić je naveo ovom ministarstvu nije poznato da je eventualno Predsjedništvo BiH donijelo odluku kojom bi se odobrio ulazak vojno-medicinskih timova Rusije na teritoriju BiH, kao ni o zadacima na kojima bi eventualno bili angažirani. Ministarstvo sigurnosti BiH zvanično je saopćilo da ministar sigutrnosti Fahrudin Radončić nije dao uputstvo Graničnoj policiji da propusti vojno-sanitetski konvoj iz Ruske Federacije u BiH, te da je pitanje prelaska otišlo u nadležnost Predsjedništva BiH.

U saopćenju se navodi da je ministrica inostranih poslova Bisera Turković upoznala Ministarstvo sigurnosti o noti koju je dobila od Ambasade Rusije, kojom se traži dozvola ulaska na teritoriju BiH za 24 člana medicinskog tima i pet specijaliziranih vojnih ABHO vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju koji bi trebali pružiti pomoć bolnici u Mostaru.

Povodom novonastale situacije i različitih medijskih komentara zbog najave ulaska ruskog vojno-sanitetskog konvoja, iz Ministarstva sigurnosti je saopšteno da su odmah po jučerašnjem prijemu akta ministar Radončić i ministar odbrane Sifet Podžić obavili usmene konsultacije.

Podžić je Radončiću proslijedio i prvu verziju mišljenja Ministarstva odbrane.

To je mišljenje nešto kasnije – u izmijenjenoj tekstualnoj formi, ali potpuno istog značenja – da je u pitanju vojna formacija i da se o tome jedino može izjasniti Predsjedništvo BiH – upućeno Ministarstvu inostranih poslova i Ministarstvu sigurnosti.

U saopćenju se ističe da ministar sugurnosti nije dao ni uputstva Graničnoj policiji da propusti vojno-sanitetski konvoj na granici, već da je sve otišlo u nadležnost Predsjedništva BiH.

Srna/SB

About E-dijaspora