STRAŠNO NEVRIJEME UPRAVO JE POGODILO EVROPU: Ima poginulih – Sve je poplavljeno! Vjetar čupa drveće iz korijenja… (VIDEO)

Zimske oluja udarila diljem Evrope! (VIDEO)

Zbog zimske oluja koja je u nedjelju udarila diljem sjevera Evrope brojni avioni su prizemljeni, a željeznički promet je uveliko smanjen, javljaju agencije.

Oluja Ciara već je tokom noći stigla do Velike Britanije gdje su vlasti zbog obilne kiše i snažnih naleta vjetra otkazale na desetine letova, a promet željeznicom je reduciran.

Više željezničkih kompanija je uputilo upozorenje ljudima da odgode putovanja vozom. U Škotskoj su zbog nevremena tri osobe stradale kada se zbog oluje urušio krov gostionice.

Oluja Ciara mogla bi se pokazati kao najsnažnija oluja od 2013. kada su naleti vjetra dostizali brzinu od 130 kilometara na sat.

Meteorološke službe upozoravaju da obalnim područjima prijete poplave, a pod vodom su već brojne ceste, zgrade i automobili na sjeveru Engleske. Također je upozoreno na opasnost letećih predmeta uslijed jakog vjetra.

Zbog oluje su odgođene brojne sportske priredbe, među kojima i utakmice Premijer lige između Manchester Cityja i West Hama.

Koliko je oluja opasna pokazuje i video koji pokazuje slijetanje manjeg aviona u Birminghamu, a tokom kojeg se pliot morao dobro pomučiti da se izbori s naletima vjetra.

Njemački meteorološki zavod je priopćio da se očekuje da će se oluja Ciara, koju oni nazivaju Sabine, obrušiti na sjeverne i centralne dijelove zemlje tokom nedjelje, a da će južni dio biti na udaru vjetra i kiše u ponedjeljak ujutro.

Kako bi brzina vjetra mogla doseći 120 kilometara na sat, građani su upozoreni na mogućnost pada drveća, dok bi promet mogao biti osjetno otežan.

Prema fotografijama koje stižu iz Njemačke vidi se da u nekim dijelovima zemlje vjetar već čupa drveće, a u Berlinu je porušio skele na zgradama.

Njemačke željeznice – Deutsche Bahn – pripremile su se za najavljenu oluju, oformivši mobilne timove s pilama kako bi brzo mogli ukloniti palo drveće s pruge.

Također se očekuje da će aerodromi u Frankfurtu, Berlinu, Hamburgu i Kölnu morati smanjiti redovne operacije, a zbog oluje bi mogli biti otkazani letovi već od ranih poslijepodnevnih sati.

Belgijski Kraljevski meteorološki institut je najavio oluju u nedjelju, a mogla bi potrajati 24 sata. Na aerodromu u Bruxellesu otkazano je do sada oko 60 letova.

I nizozemski zračni prijevoznik KLM je otkazao više desetina letova sa aerodroma Schiphol u Amsterdamu. U toj zemlji su zbog nevremena otkazane sve profesionalne nogometne utakmice.

Oko 120 letova na aerodromu Schiphol, jednom od najvećih u Evropi, otkazano je ili odgođeno u nedjelju.

Nizozemska meteorološka služba izdala je upozorenje za nedjelju poslijepodne dok se Ciara spušta na nizozemsku obalu nakon što je tokom noći pogodila Britaniju.

Ova prirodna nepogoda pomogla je i avionu na liniji London – New York da obori svjetski rekord u brzini transatlnatskog leta za avione koji inače putuju subsoničnim brzinama (dakle, legendarni Concorde se ne računa).

Naime, Boeing 747 britanske aviokompanije British Airways stigao je na svoje američko odredište, njujorški aerodrom J.F.K. čak 80 minuta prije nego na uobičajenom letu.

Vjetrovi i olujne struje pomogle su avionu da “lebdeći” na oluji stigne gotovo 90 minuta ranije. Inače, avion na toj liniji leti gotovo pet sati (4 sata i 56 minuta), dakle spretni piloti uhvatili su vjetrove da im pomognu.

Nevrijeme,
Nevrijeme,
Nevrijeme,
Nevrijeme,
Nevrijeme,
Nevrijeme,
Nevrijeme,
Nevrijeme,

About E-dijaspora