STRAŠNI I UZNEMIRUJUĆI SNIMCI SA GRANICE TURSKE I GRČKE: Migrant ubijen – Djeca se guše… (VIDEO)

Na svom Twitter profilu Mughira Al Sharif, reporter BBC-ja, objavio je snimku ubistva, kako tvrdi, sirijskog migranta kojeg je upucao grčki policajac.

“Sirijski migrant Ahmed Abu Emad iz Aleppa ubijen je danas od strane grčkih graničnih policajaca dok je pokušavao ući u Grčku zajedno sa stotinama drugih migranata. Pogođen je u vrat nedaleko od Ipsale.

Njegovo je tijelo vraćeno u Tursku”, napisao je Mughira Al Sharif.

Snimku možete pogledati ovdje. Upozoravamo da je uznemirujuća.

Zasad nije potvrđena autentičnost snimke. Preuzeli su je drugi novinari, među njima i nagrađivani sirijski novinar Abdalaziz Alhamza.

Reuters je objavio da je sirijski migrant koji je pokušavao preći iz Turske u Grčku preminuo jutros od ozljeda nakon što su grčke vlasti intervenirale kako bi spriječile prolaz migranata okupljenih pred graničnim prijelazom. Kazali su to pripadnici turskih sigurnosnih snaga.

Brutalne snimke s granice objavila je i novinarka Al-Aan TV-a. Ona tvrdi da je grčka policija bacila suzavac na migrante, među kojima je bilo djece.

Njen snimam možete pogledati ovdje.

Očekuju se masovne migracije

Agencija za zaštitu vanjskih granica Europske unije Frontex ovog vikenda je sastavila povjerljivi izvještaj čiji je sadržaj ipak procurio u medije.

U izvještaju se navodi da se očekuju masovne migracije iz Turske, izvještava njemački list Die Welt koji je imao priliku dobiti uvid u ovaj Frontexov dokument, koji je pripremljen za donositelje političkih odluka u vrhu Europske unije.

Frontex: Pritisak će samo rasti

“Bit će teško zaustaviti veliku količinu ljudi koji su se zaputili prema Europi”, predviđa se u Frontexovom izvještaju, uz dodatak da će “sljedećih dana pritisak samo rasti”.

Situacija je toliko izmaknula kontroli da Frontex predviđa kako izbjeglice neće zaustaviti ni intervencija turskih vlasti ako odluče ponovno zatvoriti granicu prema Grčkoj.

Frontex navodi da “vijesti na društvenim mrežama povećavaju mogućnost masovnog pokreta iz Turske prema granicama Europske unije”.

Plenković: Spremni smo poslati vojsku na granicu

“Politika grčke vlade je ta da neće puštati migrante na nezakonit način i mi ćemo im svim sredstvima pomagati u tome da zaštitimo vanjske granice EU-a, konkretno grčku i bugarsku granicu”, rekao je sinoć u intervjuu za HTV hrvatski premijer Andrej Plenković.

Najavio je da je moguća aktivacija vojske na granici

“Cijelo vrijeme govorim da treba rješavati problem na izvorištu krize, to je u ovom slučaju Sirija. Cijelo vrijeme na Europskom vijeću govorim našim partnerima da EU, kao što je imao aranžman s Turskom proteklih godina gdje smo uložili zajednički 6 milijardi eura, da takvu vrstu aranžmana možemo nastaviti.

Hrvatsku granicu primarno čuva hrvatska policija. Ako dođe do veće eskalacije, razmišljat ćemo trebaju li se priključiti postrojbe hrvatske vojske”, rekao je Plenković.

Grčka policija ispalila suzavac na migrante

Grčka policija ispalila je u nedjelju suzavac kako bi odvratila stotine migranata koji su pokušali iz Turske silom preći preko granice, nakon što ih je odlučila pustiti prema zapadnoj Europi.

Bio je to drugi dan sukoba policije i migranata na grčkoj granici.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je u subotu da bi se, kao odgovor na dolazak migranata iz Turske u Grčku, mogle zatvoriti sve granice na Balkanu, što podsjeća na akcije poduzete tokom europske izbjegličke krize 2015. i 2016.

“U stalnom smo kontaktu s partnerima iz Europske unije i onima koji vode računa o rutama na zapadnom Balkanu. Ako se zaštita vanjskih granica EU-a ne uspije realizirati, Austrija će zaštititi vlastite granice”, kazao je Kurz.

Službena Ankara poručila je da više ne kani zadržavati stotine hiljada migranata nakon što su u zračnim napadima sirijskih snaga na Idlib na sjeverozapadu Sirije ubijena 33 turska vojnika.

(index.hr)

About E-dijaspora