ŠTA SE OVO DEŠAVA – IZ REGISTRA BORACA IZBAČENO ČAK 100.000 IMENA: Nema Dragana Čovića i na hiljade pripadnika HVO-a…

U registru boraca Armije RBiH, HVO-a i pripadnika MUP-a RBiH bilo je blizu 600.000 ljudi, a sada ih je oko 492.000, što znači da ih je oko 100.000 manje!

Ovo je potvrdio Hamza Krkalić, jedan od predstavnika demobilisanih boraca, koji su dvije godine proveli u kampu u Sarajevu tražeći, između ostalog, javni objavu ovog registra.

Njihov zahtjev je ispunjen i registar je javno objavljen početkom oktobra prošle godine, u skladu s novim Zakonom o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Kada je javno objavljen, registar je brojao 593.597 osoba, kako je tada kazao federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević.

U registru se, na primjer, vodio Dragan Čović. Sada ga nema. Kao ni brojnih pripadnika HVO-a za koje se zasigurno zna da su učestvovali na ratištu.

Šta se desilo sa 100.000 imena pitali smo i ministra Bukvarevića.

On pak kaže da je u registru pripadnika oružanih snaga onaj broj ljudi koji je objavljen u oktobru prošle godine.

“U registru su navedeni svi učesnici koji su proveli u oružanim snagama od jednog mjeseca do ukupnog broja mjeseci.

Po Zakonu o pravima demobilisanih boraca, imamo obavezu registar dopuniti podacima da li je neko bio u Armiji RBiH, MUP-u RBiH, HVO-u ili je bio u namjenskoj industriji, civilnoj zaštiti, radnoj obavezi ili nekoj drugoj pozadinskoj jedinici.

Do danas smo u registar unijeli podatke za oko 490.000. Nadam se da ćemo za par mjeseci uspjeti unijeti i sve preostale podatke – odgovorio je Bukvarević.

Da nema Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH, (rođenog 20. avgusta 1956., oca Franje) može se provjeriti unosom njegovog prezimena i imena u pretragu registra.

Čović je bio u registru ranije:

dokumenti
dokumenti
Hrvati,
Hrvati,
Hrvati,
Hrvati,

About E-dijaspora