Informativni portal za dijasporu

VELIKI TRANSPORT: Najveća operacija i demonstracija moći od poslednje agresije… (VIDEO)


U misiji je učestvovalo oko 2.500 tenkova Abrams M1,  borbenih vozila M2 Bredley, samohodnih haubica M109 Paladin i raznih drugih vozila na gusjenicama i točkovima koja su natovarena na tri broda kako bi bila prevezena za Evropu. A 150 kamiona i 640 železničkih vagona je takođe korišteno za prevoz opreme iz Texasa u Jacksonville.

Taj potez sprovode vojnici iz 832. transportnog bataljona sa ostrva Blount; u koordinaciji sa 597. transportnom brigadom iz Fort Eustisa u Virginiji; i 2. borbena tim 2. oklopne brigade, 1. Konjičke divizije iz Fort Hooda u Texasu.

Misija, koja je najveća te vrste na JAXPORT-u od operacije Iračka sloboda 2003., sprovodi se s ciljem podržavanja operacije Atlantic Resolve, redovno zakazanog devetomjesečnog događaja u Evropi.


Svrha operacije je izgradnja spremnosti, povećanje borbene gotovosti i unapređenje veza saveznika i partnera na multinacionalnim treninzima u Bugarskoj, Estoniji, Mađarskoj, Latviji, Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji.

„Provođenje tako velike operacije uključuje puno pokretnih dijelova, ali sve se to skuplja ovdje u Jacksonvilleu“, rekao je potpukovnik Tom Patterson, komandant 832. transportnog bataljona. „Misije poput ove su ključne za našu nacionalnu sigurnost, one garantuju da smo uvijek spremni da brzo reagujemo u vrijeme krize.“

JAXPORT je jedno od 17 američkih strateških morskih pristaništa za premještanje vojnog tereta za nacionalnu odbranu, inostranu humanitarnu pomoć i pomoć u katastrofama i jedina luka na Floridi sa ovom oznakom.

(Logicno.com/Sima E.)


Comments are closed.