Informativni portal za dijasporu

UPRAVO ZAVRŠEN SASTANAK U MOSTARU: Bakir Izetbegović i Dragan Čović saglasni – Kakav je dogovor pao za Izborni zakon…


U zgradi HDZ-a u Mostaru upravo je završen je sastanak delegacija HDZ-a BiH i SDA koje su predvodili predsjednici stranaka Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je nakon sastanka stranačkih delegacija u Mostaru da nisu riješene strateške stvari, navodeći da je potrebno uskladiti odluke Ustavnog suda, Suda za ljudska prava u Strazburu, težnje HDZ-a i HNS-a, te gledanje SDA i građanskih stranaka.

“Tu formulu nije lako naći, ali nije nemoguće” rekao je Izetbegović.


Izetbegović je kazao da je prije sastanka s delegacijom HDZ-a, odrao sastanak s federalnim prtemijerom Fadilom Novalićem, resornim ministrima i direktorima javnih preduzeća koji su iz SDA, na kojem su razgovarali o problemima u privredu Hervegovine, o izgradnji infrastrukture i otvaranju radnih mjesta.

“Danas sa HDZ-om nismo riješili strateške stvari, nisam optimista da možemo to brzo riješiti. Valja uskladiti sve sudske odluke, težnje HDZ-a, naša gledanja, ljevičarska gledanja.

Formulu nije lako naći, ne može se reći da je nemoguće, postoji šansa. Prije ovog sastanka sreo sam se sa Radončićem i Komšićem, pitao ih da li treba nastaviti sa ovim sastancima, osjeća se nervoza, kao da nema pravog rezultata.

Rekli su da treba i da se nađe rješenje. SDA i HDZ trebaju uporno da se nalaze, da imaju zajednički odgovor na blokadu i krizu u BiH. Jednako gledamo na odluke Ustavnog suda, a u pogledu samog sastava ne vidimo jednako. Mi smatramo da strane sudije za sada treba da ostanu.

Vrijeme je da Vijeće ministara krene sa intenzivnim radom na 14 prioriteta koje je postavila Evropska komisija. Kada je riječ o izborima u Mostaru, ima pomaka, približili smo stavove o načinu izbora vijećnika- pojasnio je Izetbegović, dodajući da SDA insistira na Statutu Grada Mostara.

Domaćin današnjeg sastanka, lider HDZ-a Dragan Čović kazao kako još nema dogovora dvije stranke oko ključnih pitanja.

Čović je kazao da je današnji sastanak bio važan zbog stvaranja stabilnosti u Bosni i Hercegovini te da je pokazano da se može napraviti iskorak.

“Ključ stabilnosti naših odnosa počiva na povjerenju, a to se dokazuje kroz izborni proces, da jedan narod drugom ne bira predstavnike”, ponovio je stari stav HDZ-a Čović.

“Dogovorili smo da se nastavimo dogovarati, ali daleko smo od toga da usuglasimo oko ključnih pitanja”, kazao je na kraju Čović naglašavajući da je ključ dogovor oko izbornog zakonodavstva posebno i legitimnog predstavljanja

Govoreći o Vladi FBiH, Čović je kazao da se vrlo brzo može doći do rješenja, i da neovisno od toga mora postojati jasno partnerstvo.

– Do tada smo rekli da aktuelni saziv Vlade FBiH ima apsolutnu podršku, ali se traži zajednički sadržitelj – kazao je Čović.

Izetbegović je intervenirao kazavši da HDZ i SDA ne vide jednako neke stvari. Poručio je da Federalnu vladu i rekonstrukciju nikako ne treba vezati za Izborni zakon.

– Idemo da radimo šta možemo, da olakšamo građanima, da nema blokada, da nema krize. Da ne otvaramo nove probleme, idemo da radimo šta možemo.

Ako uspijemo naći rješenje za Mostar, možda će HDZ biti spreman da riješimo taj paket –kazao je Izetbegović.

Čović je rekao da će ove godine biti izbora u Mostaru.

– To nemojte dvojiti. Ali, ne možete pričati o Mostaru, o zaštiti konstitutivnosti naroda, a da to niste uradili na nivou države i entiteta. Do kraja mjeseca ćemo morati javnosti, međunarodnoj i domaćoj reći dokle smo stigli.

Stvari o kojima razgovaramo su razumne i mogu se naći u razmišljanju i jedne i druge strane. Izetbegović i ja se trudimo da na bazi povjerenja pomirljivim stavovima pokušamo doći do rješenja za sve – naglasio je Čović.


Comments are closed.