Informativni portal za dijasporu

ŠTA ZAPRAVO NAJAVLJUJE PREMIJER NOVALIĆ – BROJNE MJERE: “Smanjit ćemo plate u javnom sektoru – Pozivamo niže nivoe vlasti da slijede rad Vlade FBiH” (VIDEO)


Teret ove krize ovaj put mora podnijeti i javni sektor… (VIDEO)

U stalnom smo kontaktu sa Federalnim štabom civilne zaštite, Kriznim štabom ministarstva zdravstva, evo i Vlada je u stalnom zasjedanju.

Dakle, danonoćno radimo na preveniranju ove pošasti. Potrebno je zajediničko djelovanje.


Posljednji podaci govore da FBiH ima 32 zaražene osobe, rekao je premijer FBiH Fadil Novalić, gostujući u dnevniku televizije Hayat.

“Nažalost, danas nam je prvi put jedna osoba umrla. Prirast zaraženih osoba danas je dvije. Da vas podsjetim, jučer je bilo pet.

Što je to bitno? Od povećanja broja osoba koje obolijevaju zavisi restriktivnost mjera koje uvodimo”, ističe Novalić.

Novalić je naglasio da je naložio da se uvede zabrana kretanja i da ova odredba podrazumijeva zabranu kretanja za sve one koji ne moraju da se kreću.

“Svi koji imaju valjan razlog da se kreću mogu se kretati, svi oni koji ne treba da se kreću, policija će ih odstranjivati sa ulica.

Oni koji se moraju kretati će dobiti iskaznice ili će to biti realizirano kroz uputu policiji”, kaže Novalić.

Na zahtjeve da se uvedu restriktivnije mjere, pa i potpuno zatvaranje kantona, Novalić ističe da će to zavisit će od samog širenja koronavirusa.

“Ako se bude razvijalo negativno, ako bude bude rastao broj koronavirusa, mi ćemo još restriktivnije mjere uvesti. Sutra već imamo namjeru aktivirati uredbu koja će pooštriti kazne, jako pooštriti kazne za one koji ne poštuju naročito izolaciju.

Svakim danom ćemo uvoditi sve što treba. Ako bude potrebno smanjiti komunikaciju između gradova, ako bude potrebno zatvoriti aerodrome nećemo se dugo misliti.

Samo ako te restriktivne mjere budu davale pozitivne rezultate mi ćemo ih uvoditi. Onog momenta kada sve to počne padati mi ćemo ih dekomponovati”, tvrdi Novalić.

O saradnji sa kolegama iz entiteta RS premijer Novalić naglašava bez zajedničkog i harmoniziranog djelovanja nema uspjeha.

“Vjerujte, možemo svjedočiti da je ta saradnja fantastična. Znači ne samo entiteta nego izvrsno sarađujemo sa Vijećem ministara, sa kantonima i sa vrlo velikim brojem općina. Ovdje je zajedništvo i harmonizacija od izuzetne važnosti”, ističe premijer.

Naglašava kako djelovanje koronavirusa ima puno nejasnoća, osim u polju ekonomije.

“Uticaj na ekonomiju je potpuno čist. On će biti brutalan i negativan. Mnogo je važnije zdravlje i život građana, ali vrijeme je i da pođemo raditi na ekonomiji. Mi smo iznijeli vrlo masivan program ekonomsih aktivnosti.

To su fondovi. Čak smo sa bankama dogovorili da se od 3 do 12 mjeseci odgodi vraćanje kredita. Prioriteti su nam naravno očuvanje radnih mjesta.

Prioriteti su nam zbrinjavanje onih koji ne mogu očuvati radna mjesta, prioriteti su nam stabilnost PIO fonda i svi drugi poticajni elementi za podizanje ekonomije.

Ali vraćam se ponovo na zdravstveni aspekt. Prvo njega moramo savladati. Mi smo predložili pomjeranje PDV na kraj mjeseca. To bi za FBiH bilo 300 miliona kapitala firmama uz neke garantne i osobne fondove”, istakao je.

Smatra i da teret ove krize ovaj put mora podnijeti i javni sektor.

“Ja sam već naložio službama da rade na uredbama o smanjenju plaća u javnom sektoru. Da se pristupi izradi svih akata, da se zakonski uredi i da se efekti te uštede prenesu u potporu realnom sektoru”, ističe Novalić.

Federalni premijer je apelovao i na kantone i općine da se uključe u ovu borbu. Istakao je da je Federacija BiH tako ustrojena da otprilike 36 posto ili nešto preko trećine prihoda dolazi njoj.

“Vidite kako veliki napor radi FBiH. Aktivrala je resurse, fondove koji dolaze i do milijardu. Dali smo 30 miliona zdravstvu, spremili smo novih 21,5 miliona KM transfer nižim nivoima vlastima koji usmjeravamo koronavirus.

Zatim 23 miliona KM civilnoj zaštiti smo također rezervirali za intervencije u ovoj iznimnoj situaciji. Pozivamo niže nivoe vlasti da isto rade kao što i mi radimo, da nas slijede. Fondove civilne zaštite ima svaka općina, čak 70% novca za tu namjenu je tamo.

Pozivam općine da nas slijede i dostave na raspolaganje svoje fondove civilne zaštite, znači novac koji je tamo parkiran i koji služi za ovakvih prilika, da i oni rješavaju probleme zdravstva”, zaključuje Novalić.

(Hayat.ba)


Comments are closed.