Informativni portal za dijasporu

ŠTA SE TO IZA BRDA VALJA: Aleksandar Vučić ruši Milorada Dodika…


Direktan sukob…

Adam Šukalo, čovjek koji je najbliže saradnike člana predsjedništva RS Milorada Dodika i predsjednice RS Željke Cvijanović optužio da kriju ubice i nalogodavce ubistva Davida Dragičevića, položio je zakletvu i postao poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije. Izabran je na listi Srpske napredne stranke!

Šukalo je nekadašnji poslanik u Skupštini Republike Srpske, gde je bio jedan od najžešćih Dodikovih kritičara koje je optužio da su na vlast došli uz pomoć “političke korupcije i kupljenih poslanika”.

Bio je to samo uvod u direktan sukob Šukalo – Dodik, i to zbog smrti 21-godišnjeg studenta Davida Dragičevića, koja je pokrenula višemjesečne masovne proteste, piše Direktno.rs.

Na proteste su građani pozivani preko Facebook grupe “Pravda za Davida”, koja i danas ima više od 300.000 pratilaca.

Ti protesti, koji su trajali mjesecima, bili su najveći test vlasti Milorada Dodika, koji je sve one koji su u njima učestvovali optužio da ruše Republiku Srpsku i žele prenos nadležnosti na Bosnu i Hercegovinu.

Šukalo je od strane ministra policije RS označen kao jedan od organizatora tih protesta, čak je u decembru 2018. godine uhapšen zajedno sa ocem Davida Dragičevića. Inače, Šukalo je tvrdio da je student otkrio neke informacije zbog kojih je kasnije ubijen. Porodica, kao i svi članovi pokreta Pravda za Davida su tvrdili da su u ubistvo Dragičevića uključeni pripadnici MUPRS.

Prvi obdukcioni nalaz je govorio da se David Dragičević udavio, da bi pod pritiskom javnosti i protesta naknadna obdukcija utvrdila da je ovaj dvadesetjednogodišnji student brutalno prebijen. Naknadno je tužilaštvo podnijelo prijave protiv dvojice policajaca, i to za prikrivanje dokaza.

Nakon izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske 2018. godine Adam Šukalo je na skupu podrške pokretu Pravda za Davida tražio od opozicije RS da ne lažu narod i zahtjevao da svi priznaju da je “ovo bio kriminalni izborni proces, i ako niko neće, ja ću prihvatiti odgovornost svih vas iz opozicije i reći – da, prevarili smo Davora Dragičevića i Pravdu za Davida kad smo vjerovali da mirnim i demokratskim putem možemo sve da riješimo”. Vlasti Republike Srpske ovakve Šukalove pozive su kvalifikovale kao poziv za nasilnu promjenu vlasti, a Šukalo je ubrzo nakon toga napustio Banjaluku i došao da živi u Beograd.

Dobro obavješteni izvori tvrde da je novopečeni poslanik SNS-a u jako dobrim odnosima sa opozicijom u Srpskoj i da će preko njega Vučić pokušati da oslabi Dodika već na izborima u Banjaluci, i to preko Partije demokratskog progresa, čiji je Šukalo bio kandidat na prethodnim izborima.

“Za našu djecu…”, a protiv Dodika

Partiju demokratskog progresa na lokalnim izborima koji će se održati u novembru predvodi Draško Stanivuković, najoštriji kritičar Dodika i Dodikovog ministra policije Lukača, koji je Stanivukovića i fizički napao tokom jedne skupštinske sjednice.

Istraživanja trenutno govore da su šanse Stanivukovića i Igora Radojičića iz Dodikovog SNSD-a da pobjede jednake i da će na rezultat izbora presudno uticati medijsko-logistička podrška iz Beograda. Vučić se očigledno opredijelio da podrži opoziciju. Sada još čekamo Dodikovu reakciju.

SB


Comments are closed.