Informativni portal za dijasporu

ŠOKANTAN PREOKRET U HRVATSKOJ: Milanović prestigao Kolindu – Presudit će glasovi iz BiH


Prvu anketu nakon sučeljavanja predsjedničkih kandidata u Hrvatskoj objavila je agencija “2×1 komunikacije” na uzorku od 1.041 ispitanika, uz mogućnost statističke greške od tri posto.

Agencija “2×1 komunikacije”, koja je jedina tačno prognozirala rezultat evropskih izbora u maju, provela je posljednje istraživanje političkih preferencija “CroElecto” uoči prvog kruga predsjedničkih izbora, prenosi “24 sata”.

Posljednji podaci prikupljeni u istraživanju govore kako SDP-ov kandidat Zoran Milanović sa 25,97 posto ulazi u drugi krug sa prvog mjesta, ali tek za dlaku ispred HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, za koju se odredilo 25,31 posto.


Miroslav Škoro zabilježio je 23,75 posto podrške ispitanika. Drugim riječima, prema stanju, koje je, doduše, većim dijelom zabilježeno prije sučeljavanja, svaki od troje kandidata ima izglede za drugi krug.

Analitičari prognoziraaju da će presuditi glasovi Hrvata u BIH, koji tradicioonalno glasaju za kandidata HDZ-a.

Podsjećamo, Kolinda Grabar Kitarović na prethodnim predsjedničkim izborima tijesno je pobijedila je u drugom krugu Ivu Josipovića.

Tada je aktuelna predsjednica Hrvatske osvojila 50,74 posto glasova, dok je Ivo Josipović osvojio 49,26 posto glasova.

Tako su presudili glasovi Hrvata u BH: bilo je ukupno 17.229 važećih listića, a Grabar Kitarović je dobila čak 93,80 posto, odnosno 16.160 glasova, dok je za Josipovića glasalo tek 1.069 birača (6,20 posto).

(S.B.)


Comments are closed.