Informativni portal za dijasporu

NOVI SEPARATIZAM U SRBIJI: Ovaj dio Srbije želi da se otcijepi – Prihvatili inicijativu za odvajanje!


Izgovor lučanskih “secesionista”, koji uveliko rade na svojoj priči, jeste taj da bi kvalitetnije živjeli bez gučanskog “bureta bez dna” i da novac zarađen u prosperitenim Lučanima ne bi odlazio u nerazvijeno susjedstvo.

Šta će donijeti ideja o razdvajanju – pokazaće vrijeme, tek zakonski propisi ne idu u prilog podjeli opštine.

Donje Dragačevo, sa centrom u Lučanima, broji oko 6.500 žitelja i ima 18 mjesnih zajednica. Savjeti svake MZ su prihvatili inicijativu za odvajanje od Guče koja sa okolnim sjelima ima oko 12.500 duša.


Budžet opštine Lučani je 650.000.000 dinara, a 37 odsto tog novca ubere se od privrede. Otprilike dvije trećine privrednih subjekata, među njima i fabrika namjenske industrije “Milan Blagojević”, smješteno je u Donjem Dragačevu, dok je jedna trećina u Guči sa okolinom.

“Lučani su imali opštinu koja je pokrivala samo Donje Dragačevo, ali nam je 1963. prirodata nerazvijena Guča. Tada su počeli problemi koji su kulminirali u zadnjih 10-15 godina. Prepušteni smo gučanskim kadrovima u opštinskim strukturama koji drže fotelje i novac usmeravaju u Guču”, trvdi za “Blic” Aleksandar Radovanović, predsjednik Inicijativnog odbora za odvajanje 18 mjesnih zajednica.

Kako priča, ne kažu oni da u Guču ne treba da se ulaže, “naprotiv, ali neka se ulaže novac koji se tamo zaradi”.

“Zbog toga što novac od lučanske privrede ide za investicije u Guču trpe sami Lučani. Imamo komunalne probeleme, kao što je pucanje vodovodnih cevi, koje nećemo rešiti dok se novac sliva u Guču”, tvrdi Radovanović.

U tok je, napominje on, izrada “Analize opravdanosti osnivanja nove opštine Lučani, odnosno stare opštine Lučani”, koja će iz svih aspekata sagledati prednosti odvajanja od Dornjeg Dragačeva i koja će pokazati da bi Lučani bez Guče bili uspješnija opština.

Kako god, put do osamostaljenja, priznaje Radovanović, trajaće godinama.

Pošto su saglasnost dali savjeti mesnih zajednica, dodaje Radovanović, ići će se na prikupljanje potpisa građana, a ako 10 odsto njih podrži inicijativu popisima zahtjev za odvajanje Donjeg Dragačeva će biti predat Vladi Srbije.

“Ako Vlada prihvati inicijativu biće raspisan referendum u svih 18 mesnih zajednica, gde će trebati više od 50 odsto glasova meštana”, kaže sagovornik “Blica”.

Međutim, ideju o osamostaljenju koči Zakon o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije koji kaže da jedna opština mora imati najmanje 10.000 stanovnika, a Donje Dragačevo je tek na dvije trećine od te brojke.

Guča ima dovoljan broj stanovnika da bi se osamostalila, ali ne želi. U prijestonici trube kažu da osluškuju priče iz Lučana i da prosto ne vjeruju šta komšijama pada na pamet.

“Ionako nas je malo i sve manje nas ima, a neko se našao pametan da nas deli. Narod brine svoju brigu i gleda kako da preživi, a onda ga neko zamajava pričom o podeli ovolicne opštine. Priča se po kafanama o namerama iz Lučana, i sve se svodi na sprdnju”, kaže Goran Glavonjić, predsjednik MZ Viča, jedne od najvećih na teritoriji Gornjeg Dragačeva.

U Lučane odakle se traži podjela opštine, kaže on, nikada se više nije ulagalo nego posljednjih godina i zato poriče argumente lučanskih “separatista”.

“Istini za volju, ulaže se i u Guču i okolna sela, ali mnogo više u Lučane. Ranije je sve odlazilo u Donje Dragačevo za fabrike, puteve, zaštitne bedeme, a kod nas je bila propast. U mojoj mesnoj zajednici je posle 30 godina čekanja urađeno 7-8 kilometara asfaltnog puta. Sada, čim je krenulo da se radi u Gornjem Dragačevu dreka i vika iz Lučana. A kod njih gde god prođeš – gradilište. Kaže naš narod: ‘Sve dok se gazi blato – dobro je, čim se krene nešto raditi – odmah problemi’. Za ovakve situacije kaže se i ‘privijaju vint uzbrdo'”, kaže Glavonjić.

Guča sa Vičom, Kotražom, Kaonom, Vučkovicom, Donjim Dubcem, priznaje on, ne bi mogla da funkcioniše bez Donjeg Dragačeva.

“Kod mene u Viči od privrednika postoje dva trgovca i tri ugostitelja. Sa izuetkom nekoliko hladnjača i Guči gde Industrijski kombinat zapošljava stotinak radnika tako je u svim selima”, napominje predsjednik MZ Viča.

Predsjednik opštine Lučani Milivoje Dolović rekao je za “Blic” da on nema komentar o inicijativi za podjelu opštine na dva dijela i rekao da se lokalna samouprava ne bavi time.

Opština je usmjerena, kaže on, na asfaltiranje puteva, rekonstrukciju škola, vodovodne mreže i drugih životnih pitanja za građane i Gornjeg i Donjeg Dragačeva.

(Blic.rs/SB)


Comments are closed.