Informativni portal za dijasporu

MILORAD DODIK BRUTALNOM PRIJETNJOM DIGAO DRŽAVU NA NOGE: Zatražio srpsko jedinstvo i samoopredjeljenje!


Glavni odbor SNSD-a, prvi put u novom sazivu, sutra zasjeda u Banja Luci. Visoki funckoneri ove stranke najavljuju usvajanje dokumenata koji će biti odgovor na “11-mjesečnu blokadu političkog Sarajeva i Programsku deklaraciju SDA koja potkopava temelje Dejtona i Ustava BiH”.

– Јedan od odgovora je i afirmacija prava na samoopredjeljenje i vraćanje nadležnosti, kaže Dodik. Za svoje stavove, u Narodnoj skupštini, tražiće podršku svih političkih partija iz Republike Srpske.

SNSD je “našao rješenje” u dokumentima koji će sutra biti usvojeni na sjednici Glavnog odbora stranke, a koji bi trebalo da se nađu pred narodnim poslanicima Republike Srpske.


– Ako SDA svojom Programskom deklaracijom traži ukidanje entiteta, odgovor SNSD-a biće pravo na samoopredjeljenje koje je utkano u temelje Povelje Ujedinjenih nacija, ali i Ustava BiH i na čije pravo imaju svi narodi u svijetu. Mi ga uvijek afirmišemo kada se osjetimo ugroženim. Stavovima SDA o “republici BiH” ovdje su svi ugroženi i zato smo pokrenuli afirmaciju na samoopredjeljenje. Koji će put biti dalje to je drugo pitanje. O tome danas ne možemo govoriti – istakao je Nebojša Radmanović, potpredsjednik SNSD-a.

Ali već duže SNSD prijeti vraćanjem nadležnosti koji su, navodno uglavnom djelo visokog predstavnika. Njih je oko 80, podsjeća Radmanović. U pripremljenim dokumentima navedena je sva šteta koja je proizvod “nameta” OHR-a, a što je direktno kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH. Za vraćanje nadležnosti SNSD će pokušati da razgovara s političkim predstavnicima i institucijama Federacije.

– Ako se nastavi ovako, a izgleda će se nastaviti, da neće biti prave želje o povratu nadležnosti, moraće se preduzimati neke mjere mimo dogovora – dodao je Radmanović.

O kojim mjerama SNSD razmišlja, Radmanović nije precizirao, ali je Dodik za RTS rekao da će, ovaj put biti mnogo mudriji i pametniji, jer su konstantno pod “lupom” međunarodne zajednice. Za afirmaciju stavova i mjera tražiće podršku i opozicije u Srpskoj.

– Pokušavam da ubijedim sve političke snage da ih dovedu do toga da imamo jedinstven odgovor. Predložićemo opoziciji da napuste partnerstvo sa SDA. I mi ćemo. I da ne prihvate tu vrstu razgovora sa SDA za formiranje vlasti. Neće ni Hrvati. To bi podrazumijevalo da njihovi kadrovi napuste SDA – poručio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Ako je cijeniti prema ranijim stavovima, SDS i PDP ne razmišljaju o tome. PDP-ov Igor Crnadak kaže da još ne može komentarisati dokumente SNSD-a koje nije pročitao.

I Aleksandar Vučić se opredijelio na uzdržanost o Deklaraciji SDA, iako ju je pažljivo pročitao. Kaže da čeka odgovore i akte Srba i zvaničnih institucija Republike Srpske, kao i stavove svih političkih partija u Srpskoj.

– Onda ću biti spreman da i sa njima razgovaram i da, umirujući situaciju, spuštajući tenzije, pronađemo neku vrstu zajedničkog imenitelja. Mislim da je to jedini odgovoran pristup u trenutku koji nije lagan – poručio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.


Comments are closed.