Informativni portal za dijasporu

MILAN KUČAN OTKRIO NAKON 28 GODINA: “U Predsjedništvu Jugoslavije – Svi su osim Mesića glasali da se JNA povuče iz Slovenije”


“Ja sam poslije noćnog razgovora sa Markovićem zvao Tuđmana. Jer mi smo znali da oni imaju plan kako spriječiti izlazak tenkova u Hrvatskoj da ne dođu u Sloveniju”.

Milan Kučan je u intervjuu za beogradski “Nedeljnik” pričao i kako je došlo do rata u Sloveniji i povlačenja JNA, čime je otvoren put za slovenačku nezavisnost.

On je, između ostalog, rekao kako je na jednom od sastanaka na Brionima između slovenačke delegacije i Predsjedništva Jugoslavije, njegov član Branko Kostić rekao: „Mi ćemo se radije povući nego da vi ubijate naše sinove.“


“To je bila teška optužba. Tada sam predložio Drnovšeku da vidi sa Jovićem da li oni ozbiljno misle da se povuku.

Uslijedila je sjednica Predsjedništva Jugoslavije, na kojoj je odlučeno da se Armija povuče iz Slovenije. Svi osim Stipe Mesića su glasali za to odluku”, rekao je Kučan.

Iako su Hrvatska i Slovenija usaglašavale poteze u vezi sa osamostaljenjem, Kučan je rekao da je zvao Tuđmana kada je izbio rat u Sloveniji.

“Ja sam poslije noćnog razgovora sa Markovićem zvao Tuđmana. Jer mi smo znali da oni imaju plan kako spriječiti izlazak tenkova u Hrvatskoj da ne dođu u Sloveniju.

I kad sam ja to tražio: ‘Predsjedniče, kod nas je počeo rat, hajde da pomognete’, odgovorio mi je: ‘Ne mislite valjda da ćemo mi zbog vas u rat’.

Ja sam onda rekao: ‘Nećete zbog nas, nego ćete zbog vas.’ Generala Špegelja su skoro nakon toga smijenili”, rekao je Kučan.


Comments are closed.