Informativni portal za dijasporu

KARDINAL PULJIĆ – ZA SVE JE OPTUŽIO IZETBEGOVIĆA I KOMŠIĆA: Stvorili su klimu netrpeljivosti, pa mu je sada ugrožen i život


Tvrdi da mu je sada ugrožena i sigurnost….

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić pisao je državnim institucijama Bosne i Hercegovine u vezi sa misom koju bi trebalo služiti u Sarajevu 16. maja.

A u okviru obilježavanja 75. godišnjice “bleiburške tragedije”, tvrdeći da je ugrožena njegova sigurnost.


Kako je objavio portal Faktor, Puljić je u svom dopisu istaknuo kako je njemu “ugrožen život, kao i, općenito, ovdašnjim katolicima”, a o svemu je upoznao i Vatikan.

Puljić, međutim, nije naveo eventualne konkretne prijetnje zbog kojih se smatra ugroženim.

Nadalje, kardinal Puljić u svom dopisu navodi kako su “u javnosti posebno digli političku hajku i medijski linč gospoda iz Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić”, zaboravivši, valjda, kako predsjednik SDA od 2018. godine nije član kolektivnog šefa države.

“Ne ulazim u njihove motive, jer nije moja nadležnost, ali su stvorili takvu klimu netrpeljivosti, gdje su ugroženi i moj i život tolikih katolika radi ove klime koja je nastala”, precizira Puljić.

U obraćanju bh. institucijama Puljić je, također, naveo i to da mu je “žao što se sa mrtvima manipulira u političke svrhe, jer je slaviti misu za pokojne naša dužnost i obaveza”, prenosi Faktor.

Naveo je i to da se crkva “ograđuje od takve klime” te se nada će institucije kojima se obratio, “zaštititi vjernička prava i slobode, i ne dati izmanipulirati u političke svrhe”.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, ali za sada nisu mogli potvrditi navode o sadržaju Puljićevog dopisa.

Faktor/Radiosarajevo.ba/SB


Comments are closed.