Informativni portal za dijasporu

HDZ-OV ZASTUPNIK ODGOVORIO DENISU ZVIZDIĆU: “Već 15 godina hrvatska područja se zakidaju za stotine miliona maraka”


Pogledajte reakciju HDZ-a….

Predrag Kožul, zastupnik Kluba HDZ BiH-HNS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, odgovorio je Denisu Zvizdiću koji je odluku Vlade FBiH o raspodjeli sredstava gradovima i općinama u svrhu borbe protiv koronavirusa nazvao nepoštenom i nepravednom.

Kožul kaže da je dobro da se Zvizdić konačno sjetio raspodjelu budžerskog novca dovesti u vezu s brojem stanovnika jer Kanton Sarajevo i Bosansko-podrinjski kanton godinama dobivaju dvostruko više novca od ostalih kantona.


-Mi već godinama upozoravamo da pri raspodjeli javnih prihoda Kanton Sarajevo i BPK (Goražde) dobivaju duplo više novca po stanovniku od ostalih.

Tako nepošteno raspoređen novac mjeri se stotinama milijuna maraka u zadnjih 15 godina, rekao je Kožul za HMS.

Ističe da se Zvizdić, za vrijeme dok je bio kantonalni premijer, nije bavio ovakvim izračunima.

“Dok je bio premijer vlade KS, a i kasnije nije dao pričati o tome, a kamoli da se bavi ovakvim detaljnim izračunima”, naglašava Kožul.

Kožul je i ranije upozoravao na navodnu diskriminacijsku praksu pri raspodjeli sredstava od javnih prihoda gdje su, prema njegovom mošljenju, “sustavno zakidana područja gdje većinski žive Hrvati”.

Kožul smatra da je za takve radnje najodgovorniji Federalni zavod za statistiku.

Prema njihovim podacima broj stanovnika u većinski hrvatskim područjima bio je značajno umanjen dok je u bošnjačkim povećavan (u Goraždu za čak 100 posto) uspoređujući ih s rezultatima popisa iz 2013. godine.

Podsjećamo, Zvizdić je reagirao na Odluku Vlade FBiH o pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije nazvavši je nepoštenom, nepravednom i nerazumnom.

Kako je napisao na Twitteru, smeta mu što je Cazin koji ima 67.000 stanovnika od Vlade FBiH je dobio 56.000 KM, što je 0.72 KM po glavi stanovnika.

A Novi Travnik koji ima 24.000 stanovnika, dobio je 1.200.000 KM što iznosi 50 KM po glavi stanovnika.


Comments are closed.