Informativni portal za dijasporu

FADIL NOVALIĆ IMA JAKO DOBRE VIJESTI: Pogledajte kakva pomoć stiže u BiH….


Jedna od ljepših vijesti….

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH donijela odluku po kojoj će BH Telecom podijeliti po 200.000 KM bolnicama u Konjicu, Goraždu, Bihaću, Zenici i Travniku za nabavku respiratora i druge medicinske opreme.

– Javna i komunalna poduzeća rade stabilno i tako će biti i dalje, te neće biti problema sa strujom, telefonima, plinom, odvozom smeća i slično – rekao je Novalić.


Najavio je i skori rebalans proračuna koji je sačinjen u vrijeme kada je situacija bila normalna, jer će sadašnja kriza značajno izmijeniti situaciju s proračunima na svim razinama vlasti.

Novalić je naglasio da Kina priprema pomoć za BiH, da misli da je pomoć iz Turske već stigla, te da su u toku i razgovori s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtom i Katarom.

Ministrica financija FBiH Jelka Milićević, koja rukovodi Federalnim štabom civilne zaštite, navela je da je trenutno na snazi 29 naredbi koje je izdao taj Štab.

– Sve naredbe su donesene blagovremeno i pozivam građane da svoj sustav osobne zaštite podignu na najvišu razinu – poručila je Milićević.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić istaknuo je da su dosad teritirane 342 osobe na corona virus od kojih je bilo pozitivno 36 u FBiH, te da je jutros bila pozitvna još jedna osoba u Goraždu.

– Testova imamo dovoljno ali trebamo biti racionalni i testirati samo pacijente koje za to odrede epidemiolozi – kazao je Mandić.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Federalni štab civilne zaštite i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, od danas će se javnosti s najnovijim informacijama vezanim za situaciju o koronavirusu obraćati dva puta dnevno, i to u 12.00 sati i 17.15 sati putem izravnog prijenosa Federalne televizije.

Obraćat će se premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i predstavnici nadležnih institucija. Predstavnici medija moći će slati pitanja na mail info@fbihvlada.gov.ba.

Radio i televizijske stanice koje su u mogućnosti dobit će čist signal Federalne televizije, dok one stanice koje to nisu u mogućnosti signal mogu preuzimati zemaljskim ili kablovskim putem.

Federalna televizija će naknadno, u suradnji sa Uredom za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH, osigurati dostupnost snimaka obraćanja.

Na ovaj način nadležni u Federaciji BiH žele umanjiti širenje koronavirusa, do čega bi moglo doći organiziranjem brojnih konferencija za medije ili dovođenjem gostiju u televizijske i radiostanice, priopćeno je iz Vlade FBiH.


Comments are closed.