Informativni portal za dijasporu

DAČIĆ NAPRAVIO DRAMU U SJEDIŠTU UN-a: Izvadio jedan dokument – Pa zagrmio i napravio haos! “Vi ste i dalje državljanin Srbije”


Na sjednici se razmatra Izvještaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a.

U sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku počela je sjednica Savjeta bezbjednosti UN na kojoj stavove Srbije zastupa šef diplomatije Ivica Dačić.

Na sjednici se razmatra Izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a za period od 16. maja 2019. do 15. septembra ove godine.

Tokom svog izlaganja, kao odgovor na navodne provokacije ambasadorice Kosova u SAD-u Vlore Čitaku, Dačić je izvadio njen izvod iz matične knjige rođenih i jednom rečenicom pokušao da je ušutka.

– Vi ste i dalje državljanin Srbije! – rekao joj je Dačić, pritom pokazujući dokument sa grbom Srbije.

– Možda će Citaku sad reći da nije tražila otpust iz srpskog državljanstva, jer je to za nju nebitno.

Ali pitajte Nemce da li je nebitno, budući da Nemačka traži od svakog Albanca sa Kosova potvrdu o otpustu iz državljanstva Srbije – rekao je Dačić.

On je dodao i da je ona upisana u matičnu knjigu rođenih za područje Prištine.

Izvod iz maticne knjige Vljora Citaku
Istakao je i da veliki broj Albanaca koji rade u UN jesu i dalje državljani Srbije.

– Kako kad treba da dobijete posao, da ostvarite svoja prava, da vam Srbija vraća kredite, vi ste državljani Srbije, a zalažete se za svoju državu Kosovo.

Mogla je Čitaku da traži otpust, ali nije. Prema tome, nemojte tako da govorite o svojoj državi – rekao je Dačić povodom njenih ranijih tvrdnji da Albanci u Srbiji nisu imali pravo na upotrebu albanskog jezika i pisma.

Dačić je na sjednici SB UN posvećenoj situaciji na Kosovu pokazao kako je izgledao izvod iz matične knjige rođenih koje su vlasti izdavale 1990. godine na KiM koji je dvojezični, a tekst je prvo napisan na albanskom, pa na srpskom jeziku.

– Hoćete li da pogledate, tada ste imali deset godina – upitao je Dačić Čitaku i dodao da je i ona imala takav izvod, na albanskom i na srpskom jeziku.


Comments are closed.