Europa,
Europa,

POLAKO ISPRAĆAMO ZIMU – A KAKVO ĆE TEK BITI PROLJEĆE: Ova prognoza vam se sigurno neće svidjeti…

Zajedničko za cijeli kontinent je nastavak toplijeg vremenskog perioda, sa temperaturama iznad prosjeka.

Od marta do juna, odnosno tri proljećna mjeseca, proći će pretežno suho, ali bit će i kraćih razdoblja nestabilnosti uz česte oluje.

Polako ispraćamo zimu i predstoji nam godišnje doba u kojem se priroda budi, a ujedno se spremamo i za nadolazeće visoke temperature.

Meteorološki servis “AccuWeather” objavio je na svojim stranicama dugoročnu prognozu za proljeće u Evropi i, prema najavama, nastavit će se toplo vrijeme sa temperaturama iznad prosjeka u većem dijelu Evrope, a očekuju nas i razdoblja ekstremnih vremenskih uslova i oluja, prenosi Blic.

Zajedničko za cijeli kontinent je nastavak toplijeg vremenskog perioda, sa temperaturama iznad prosjeka.

Od marta do juna, odnosno tri proljećna mjeseca, proći će pretežno suho, ali bit će i kraćih razdoblja nestabilnosti uz česte oluje.

Većina ciklona sa Atlantika neće više najviše zahvatati Britaniju, već će se kretati sjevernije što će omogućiti dolazak toplih ciklona.

Tokom proljeća, prema prognozama sajta “Accuweather”, najveće temperaturno odstupanje se predviđa na Pirinejskom poluotoku, južnoj Njemačkoj, kao i u južnoj Britaniji.

Visoke temperature nekima štete, dok drugima koriste

Prave ljetnje temperature će već u maju imati dijelovi Španije i Portugala, uz veći broj dana kada će živa na termometru biti iznad 32 stepena.

U najtoplijim dijelovima Španije mogući su dani sa temperaturama i do 38 stepeni. Dok će u Londonu do kraja maja temperature dostići i 27 podiok.

“Oni koji provode dosta vremena napolju, a imaju problem sa alergijom morat će da se suoče sa njenim ranijim dolaskom.

Visoke temperature i toplo vrijeme uzrokuju rano pupljenje i porast polena”, rekao je Tyler Roys meteorolog “Accuweathera”.

Toplo i pretežno suho vrijeme pogodovat će poljoprivrednicima, jer će moći da sade usjeve ranije nego inače.

Na jednoj strani Evrope oluja, a na drugoj suša

U nekim zemljama topli periodi će, prema najavi, prerasti u neprijatnu vrelinu i prije početka ljeta.

Ranija pojava temperatura iznad prosjeka uzrokovat će povećan rizik za razvoj jačih oluja u drugoj polovini proljeća u središnjem dijelu Evrope.

Pritom će u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, kao i u sjeverozapadnoj Poljskoj, postojati najveća mogućnost za pojavu jakih oluja.

Kako se povremene oluje budu kretale po zapadnoj i srednjoj Evropi, tako će se povećavati rizik za nešto lošije vrijeme.

Istovremeno, na istoku Evrope bit će suprotna situacija gdje će postojati rizik od pojave suše.

“Visoke temperature zraka iznad 30 stepeni u drugom dijelu maja mogle bi se zabilježiti od Pariza do Berlina”, objasnio je meteorolog “Accuweathera”.

Jaki olujni vjetrovi, grad i poplave javit će se kao posljedica oluja, a neke od njih mogu prouzrokovati i tornado.

Temperature iznad proseka zahvatit će i baltičke zemlje

Visoke temperature zahvatiće područje od Poljske sve do Baltičkih zemalja, Belorusije i Ukrajine. Tako su tokom maja mogući dani i sa temperaturama iznad 27 stepeni, u predjelu od Varšave do Minska i Kijeva.

U Litvaniji, Letoniji i Estoniji se također očekuju temperature iznad prosjeka za ovo doba godine, od marta do maja.

Balkanski poluotok može i da se zabijeli

Prema meteorološkom sajtu “AccuWeather”, područje gde se očekuju prosječne padavine, ili njihov suficit, je Balkanski poluotok.

Najkišovitiji period tokom proleća bit će upravo njegov početak, naročito mart i april kada se očekuje povećan broj sredozemnih ciklona.

Iako će lokalno pretiti poplave, kiša će dobro doći prije ljetnjih mjeseci kada će postojati povećana mogućnost za pojavu dugotrajnih suša, naglasili su na ovom sajtu.

Na višim planinama u martu može padati snijeg koji je ove zime izostato, te može izazvati saobraćajne probleme.

Drugi dio proleća trebalo bi da donese mirnije i stabilnije vrijeme uz temperature vazduha iznad prosjeka i to od Italije do Rumunije, te nas očekuje raniji dolazak vjetra.