OTKRIVENO – ISPLIVALI TAJNI DOKUMENTI BILLA CLINTONA: Milošević je dao više nego što je iko očekivao

I ovo je u javnost isplivalo…

Sa dokumenata iz vremena kada je Bill Clinton bio predsjednik nedavno je skinuta oznaka tajnosti, pa su u javnost isplivali detalji sa mnogih važnih dešavanja u to vrijeme, među kojima je i čuveni sastanak u Dejtonu, na kojem se rješavala sudbina Goražda i Sarajeva.

Mediji u susjednoj Srbiji šokirani su razgovorima koje je Milošević vodio s bh. delegacijom oko Sarajeva i koridora zaa Goražde.

O tome je svojevremeno detaljno u “Slobodnoj Bosni” pisao nekadašnji član Predsjedništva BiH, Ivo Komšić, a njegovo svjedočenje potpuno se poklapa s tajnim dokumentima Billa Clintona.

Ako je suditi po onome što tamo piše, samo dva sata razgovora i četiri viskija bili su dovoljni da smekšaju tadašnjeg predsjednika Republike Srbije Slobodana Miloševića da napravi ustupak u razgovorima o Sarajevu i koridoru za Goražde.

I ne samo to, Milošević je organizovao i večeru na kojoj su se posluživali jastozi i na kojoj je razmjenjivao viceve sa predsjednikom Predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem.

Dokumenti su mahom slani Tonyju Lakeu, tadašnjem bivšem Clintonovom savjetniku za nacionalnu sigurnost. Pisao ih je uglavnom John Karick, saradnik Richarda Holbrookea koji je vodio pregovore u Dejtonu.

– Prošle noći proveo sam dva sata u našoj sobi sa mapama gledajući u istaknut detalj oko Goražda. Poslije četiri viskija, Milošević je ponudio više od očekivanog za koridor ka Sarajevu.

Manje od prijedloga Kontakt grupe, ali bolje od prethodne opcije. Reakcija Harisa (Silajdžića, prim. aut.) bila je oprezno pozitivna, a detalje sada pregledaju bošnjački eksperti za mape – stoji u izveštaju iz 17. novembra 1995.

Iste večeri Milošević je pozvao delegaciju SAD na luksuznu gozbu. Obećao je da će poslužiti jastoge.

– Milošević je pozvao delegaciju SAD na još jednu večeru. Spirou je obezbijedio jastoge (Chris Spirou, savjetnik srpske delegacije u Dejtonu, prim. aut.) Prihvatili smo. Neko i to mora da radi – zabilježeno je u dokumentima.

SB

About E-dijaspora