Secerna repa,
Secerna repa,

OTKRIVEN JE PRIJE 100 GODINA: Naučnici ga nazivaju gorivom za bolesti jer se one upravo njime hrane…

Nazivaju ga gorivom za opasne ćelije…

Iako je svim našim ćelijama potrebna glukoza koja se pretvara u energiju, loše ćelije se upravo njome hrane. Hrana za loše ćelije su prosti ugljeni hidrati koji se pretvaraju u šećer kao i rafinisani šećer.

Šećer često nazivaju gorivom za ovu vrstu ćelija:

Ako vi ili neko od vaših bližnjih boluje od recimo najopasnijih bolesti, onda je najbolja stvar da šećer izbacite iz ishrane. Doktor Oto Varburg i drugi naučnici iz 1920. godine, govorili su o tome kako loše ćelije vole šećer ali iznenađujuće je da mnogi ljekari to ne govore svojim pacijentima.

Secerna repa,
Secerna repa,

Dokle god nastave da jedu prerađenu hranu koja je puna svih vrsta prerađevina, vjerovatno će se dugo boriti sa bolestima. Njemački fiziolozi, vodeći biohemičari i doktori medicine, ubijeđeni su da se loše ćelije mogu usporiti i na neki način pobijediti odmah u korijenu. To nikad nije jednostavno, ali mora da se promijeni način ishrane i života. Teorija Ota Varburga je da je rast loših ćelija i bolesti uzrokovanih ćelijama koje proizvode energiju koristeći adenozin trifosfat (ATP) kroz neoksidativnu razgradnju glukoze (šećera). Recikliranje metabolita kao rezultat ovog procesa, nazvanog glikoliza i cirkulacija antidiuretskog hormona (ADH) u tijelu prouzrokovana je anaerobnim disanjem. To je upravo suprotno od onoga što se dešava sa zdravim ćelijama. Zdrave ćelije koje nisu lošee generišu energiju za tijelo kroz oksidativnu razgradnju piruvata, konačnog proizvoda glikolize, što dovodi do mitohondrijske oksidacije. Stoga je Varburg došao do zaključka da se loše ćelije mogu smatrati mitohondrijskom disfunkcijom. Normalni proces disanja kiseonika u tijelu zamjenjuje fermentacija šećera.

Secerna repa,
Secerna repa,

Ako eliminišete ili smanjite šećer, loše ćelije se teže razvijaju:

Ova teorija svakako nije novina. Većina ljudi lako može da eliminiše iz ishrane očigledne krivce koji su bogati rafinisanim šećerom, kao što su kolači, razni slatkiši i industrijska hrana. Problem je što mnogi proizvođači prikrivaju da se u njihovim namirnicama krije šećer. Na takve proizvode se mora obratiti posebna pažnja. Neke od njih su: “zdravi” jogurti, žitarice, hljeb od cijelog zrna, pa čak i “nisko-kalorična” hrana koja može da sadrži velike količine šećera.

Secer,
Secer,

Najlakši način da se eliminiše nepoželjni rafinisani šećer je da prestanete da kupujete “gotovu hranu” ili prethodno upakovanu hranu i bar privremeno ne jedete u restoranima. Čak i prelivi za salate mogu biti prepuni šećera. Da biste se izborili sa lošim ćelijama smanjite šećer, a povećajte unos voća i povrća kao i kvalitetnog mesa.

Izvor: hayat