OPŠTA PANIKA U BANJA LUCI I MOSTARA NAKON PRES-KONFERENCIJE BAKIRA IZETBEGOVIĆA: “Očito je na sceni namjera da uradi nešto što je nečiji babo započeo…”

Pometnja u manjem bh. entitetu…

Jučerašnja novogodišnja pres-konferencija lidera SDA Bakira Izetbegovića izazvala je žustre reakcije medija u manjem bh. entitetu.

Tako večeras javni servis RTRS, pod kontrolom SNSD-a piše da je “Izetbegović pozvao na promjenu Ustava BiH, ukidanje kantona i entiteta, te da očekuje “angžaman nove američke amdinistracije na ustavnim promjenama, koje vode ka jednom predsjedniku i Vladi BiH”.

RTRS tako donosi komentare Predsjednika FBiH, Marinka Čavare i Radovana Kovačevića, savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništa BiH Milorada Dodika, koji su rekli da su “izjave lidera SDA potvrda da nisu odustali od tzv. građanske BiH, u kojoj bi Bošnjaci dominirali“.

Dalje, RTRS ističe da se Izetbegović “obrušio na Savjet ministara i Milana Tegeltiju”, da “nije štedio Dragana Čovića a ni ruskog ambasadora u UN”

“Najviše mu smeta, kaže, bahatost srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, aludirajući na njegov nastup u Savjetu bezbjednosti”, piše RTRS i dodaje:

“Za Izetbegovića nije bahatost i skandal kada dva člana Predsjedništva odbiju susret sa ruskim šefom diplomatije. To je, po njemu, patriotizam i odbrana države.”

Konstatiraju i da su “ustavne promjene koje brišu i najmanju nadležnost Republike Srpske ništa drugo do neostvarene želje Bakira Izetbegovića”.

“Nikada se ne može razgovarati o bilo kakvom umanjenju nadležnosti Republike Srpske a pogotovo da Srpske ne bude.

Dakle, dejtonska BiH je jedini model i jedino na taj način može da opstane a sve drugo je avantura koja vodi u pravcu da nestane BiH a Republike Srpske će uvijek biti”, poručio je sagovornik RTRS-a Radovan Kovačević, dok je drugi sagovornik, Marinko Čavara, rekao da je “očito je na sceni namjera da uradi nešto što je nečiji ‘babo’ započeo”.

RTRS/SB

About E-dijaspora