Informativni portal za dijasporu

OLUJA KOJA HARA EVROPOM SADA PRIJETI BALKANU: Već je pogodila Sloveniju i Hrvatsku (VIDEO)

Da li će ova oluja zahvatiti i BiH….? (VIDEO)

Jak vjetar, koji je tokom noći s nedjelje na ponedjeljak zahvatio sjeveroistočni dio Slovenije, stvara probleme u prometu i snabdijevanju električnom energijom, a jedna je osoba poginula kada se na automobil srušilo stablo.

Kako je objavila policija, na cesti Dravograd-Maribor jutros je oko 5 sati srušeno stablo palo na vozača koji je vozio prema Mariboru i on je umro na mjestu nesreće.

Njegov identitet još se utvrđuje, a cesta je zatvorena. Zbog jakog vjetra u brojnim mjestima u tom dijelu zemlje srušena su stabla, problemi su u prometu, ali i snabdijevanju električnom energijom, pa je više od hiljadu potrošača bez struje.

Zbog jakog vjetra jugozapadnog smjera, koji na pojedinim mjestima dostiže brzinu do 100 kilometara na sat, agencija za okoliš za cijelo je područje Slovenije proglasila narandžasti alarm, drugi najviši etepen opasnosti od elementarnih nepogoda, no predviđa se da će vjetar do večeri oslabiti.

Oluja će danas djelomično zahvatiti i Hrvatsku. U većini krajeva očekuje se vjetrovito a ponegdje će padati kiša. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, povremeno i s olujnim udarima, a na Jadranu i jugo te južni vjetar.

Za središnju Hrvatsku te Liku i Gorski kotar na snazi je narančasto upozorenje što znači da je vrijeme opasno.

“Mjestimice olujni udari jugozapadnog vjetra, osobito na sjeveru područja. Najjači udari vjetra 65-105 km/h. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina.

Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom”, stoji u upozorenju.

Oluja će oslabiti u Hvratskoj i neće zahvatiti BiH.

Zbog snažne zimske oluje u Njemačkoj jedna je osoba poginula, učinjena je velika materijalna šteta, a mnogi su ostali bez struje.

U Njemačkoj pod imenom Sabine, a drugdje nazvana Ciara, oluja se kreće od zapada prema istoku kontinenta nakon što je udarila u britanske otoke, zahvatila Francusku i širila se istočno do Poljske.

Posebno je teško pogođen München na čije je aerodromu otkazano čak 420 letova. Njemačka kompanija Lufthansa prizemljila je sve kontinentale letove do 13 sati, a sve interkontinentalne do 14 sati u ponedjeljak, prenosi agencija dpa.

Letovi su ponovno uspostavljeni na frankfurtskom aerodromu gdje je u nedjelju bilo otkazano 190 letova. Oko 150 letova ukupno otkazano je u Düsseldorfu i Kölnu. Njemački željeznički prijevoznik Deutsche Bahn objavio je u nedjelju navečer da planira prekinuti promet zbog oluje.

U Švedskoj je jedan muškarac poginuo, a za drugim se traga nakon što im se čamac, dok su ribarili, prevrnuo u nedjelju na jezeru Svenljunga zbog snažnih vjetrova, objavila je danas policija.

Meteorološke službe upozorile su na visoku razinu mora na obalama Danske, Norveške, Švedske i Finske. Oko 10.000 kuća u Velikoj Britaniji i Irskoj ostalo je bez struje, a službe su upozorile na poplave u Škotskoj i Engleskoj.

Operator Enedis objavio je da je oluja na područjima sjeverne Francuske ostavila bez struje 130.000 kuća u ponedjeljak ujutro.

Na sjeveru Francuske otkazani su regionalni vozovi, a nadležne službe objavile su narandžastu uzbunu zbog snažnih vjetrova u 32 departmana.

U Poljskoj je bez struje više od 55.000 kuća u ponedjeljak ujutro, objavila je novinska agencija PAP. Zbog snažnih vjetrova vatrogasci su morali intervenirati 1100 puta, uglavnom na uklanjanju srušenih stabala.

I u Belgiji je oluja izazvala štete diljem zemlje: srušena su stabla i granje, blokirane ceste u nekoliko pokrajina, padali su crijepovi.

Nevrijeme,
Nevrijeme,
Nevrijeme,
Nevrijeme,
Nevrijeme,
Nevrijeme,
Nevrijeme,
Nevrijeme,
Nevrijeme,
Nevrijeme,
Advertisements
Loading..
Advertisements

Comments are closed.