NEMA MILOSTI PREMA PLENKOVIĆU I ČOVIĆU: “Hrvatski premijer kojem su puna usta borbe protiv totalitarizma, dolazi na prostor apsolutne vlasti jednog čovjeka”

Prostor apsolutne vlasti jednog čovjeka…

Formalni razlog dolaska pronađen je u svečanom obilježavanju 15. godišnjice Čovićevog predsjedanja bosanskohercegovačkim HDZ-om.

To da hrvatski premijer dolazi na egotripašku proslavu nečega realno potpuno nebitnog, već je samo po sebi smiješno, no i dalje ne otkriva sav besmisao ovog premijerovog čina.

Piše: Dragan MARKOVINA

Budući da sam posljednjih par dana proveo u Mostaru i svakodnevno prolazio kraj zgrade koja je trebala postati sjedište Hrvatskog narodnog kazališta, primijetivši bager koji je čistio korov, nikako mi nije bilo jasno o čemu je riječ i odakle se stvorila nagla briga za okoliš zgrade, sve dok nisam pročitao objavu mostarskog HNK o tome kako će ih danas posjetiti hrvatski premijer Andrej Plenković. Stvari su tada postale jasnije, posebno njihov potemkinovski moment.

Za neupućene, grof Potemkin je nakon Krimskog rata na putu kojim je za posjete novoosvojenim krajevima trebala proći carica Katarina II.

dao podići kulise sela ne bi li zavarao caricu. Problem s mostarskim HNK-om i svim ostalim mjestima Plenkovićevog aktualnog posjeta je u tome što nikakav facelifting ne može sakriti učinke istočnog grijeha HDZ-ove politike. Čak i prema Hrvatima iz Hercegovine.

PRAVI RAZLOG POSJETA JE PREDIZBORNA KAMPANJA

Iako svi znamo da je pravi razlog Plenkovićevog dolaska u Mostar predizborna kampanja, formalni razlog dolaska pronađen je u svečanom obilježavanju 15. godišnjice Čovićevog predsjedanja bosanskohercegovačkim HDZ-om.

To da hrvatski premijer dolazi na egotripašku proslavu nečega realno potpuno nebitnog, već je samo po sebi smiješno, no i dalje ne otkriva sav besmisao ovog premijerovog čina. No, prije nego krenemo dalje, šteta se ne zadržati na povodu i kontekstu njegovog obilježavanja.

Dakle, hrvatski premijer kojem su inače puna usta borbe protiv totalitarizma dolazi na prostor apsolutne vlasti jednog čovjeka da bi s njim obilježio 15. godišnjicu na čelu stranke, u što se uključilo i BiH izdanje Večernjeg lista koje na naslovnici ima Dragana Čovića i njegov veliki intervju pod egidom “mojih 15 godina na čelu HDZ-a”. Ovakav nadrealizam teško bi izgledao uvjerljivo i u Top listi nadrealista.

HNK KAO VJERNA SLIKA TUĐMANOVE POLITIKE PREMA BIH

Potom će posjetiti zgradu HNK, koja se, nimalo slučajno počela graditi 1997. godine na nekadašnjoj prvoj liniji razdvajanja, da bi nakon otvaranja Male scene 2002. gradnja bila trajno zaustavljena.

Tako da danas ta betonska ruina iz koje na sve strane vire betonske armature, uz ušminkani komadić zgrade iz kojeg se ulazi u katakombe Male scene, predstavlja vjernu sliku Tuđmanove politike prema Bosni i Hercegovini.

Posebno zabavan detalj predstavlja činjenica da je Tuđman bio i prvi donator za nedovršenu zgradu, budući da je uplatio jednu mjesečnu plaću u fond za izgradnju.

Andrej Plenković će pak nakon obilaska HNK posjet zaključiti prisustvom na polaganju kamena temeljca za tvornicu za preradu rajčica u Kruševu kraj Mostara. Na ovom mjestu stvari prestaju biti samo zabavne i prelaze u tragediju.

VELIK PORAZ PLENKOVIĆEVE I ČOVIĆEVE POLITIKE

Naime, od nekoć snažne mostarske industrije kao jedina velika firma koja je preživjela rat, godinama je figurirao Aluminij, poduzeće pod apsolutnom kontrolom HDZ-a, koje je upravo prošle godine otišlo u stečaj ostavivši posljednjih 930 radnika na ulici.

No, ni to nije sve, budući da su se istog dana s Plenkovićevim dolaskom javno otkrili pogodovanje Aluminija ruskom PPD-u i činjenica da je dan prije gašenja struje i definitivnog kraha firme, na račune njenih direktora i članova nadzornog odbora isplaćeno pola milijuna konvertibilnih maraka.

Tako će Andrej Plenković, potpuno prešućujući krah Aluminija s čitavim pratećim kontekstom položiti kamen temeljac za tvornicu za preradu rajčica. Većeg besmisla i poraza takve politike, kako Plenkovićeve, tako i Čovićeva teško je i izmisliti.

SB

About E-dijaspora