NAPRAVITE MED I SOK OD ČUVARKUĆE: Liječi cijelo tijelo, od bolova u uhu do anemije…

Otpornost čuvarkuće najbolje opisuje njeno latinsko ime Sempervivum, što u prevodu znači “uvijek živa”.

Čuvarkuća raste od Maroka do Irana, kroz planine Pirinejskog poluostrva, Alpa, Karpata, Balkana, Turske i Kavkaza. Na našim područjima češće služi kao ukrasna nego ljekovita biljka. Neki od nas možda je se sjećaju i kao biljku s kojom su vam u djetinjstvu liječili bolove u uhu.

Sastav i ljekovito djelovanje čuvarkuće:

Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu, kalcijev malat, mravlju i jabučnu kiselinu. Moderna su istraživanja potvrdila da posjeduje vrlo vrijedne kiseline, flavonoide i ugljikohidrate. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Primjenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.

Cuvarkuca,
Cuvarkuca,

Najbolji prirodni lijek za uhobolju:

Čuvarkuća je stari narodni lijek za uhobolju, oštećenja bubnjića i gubitak sluha. Njen sok rastvara višak skrućene smole u uhu i uopšteno smanjuje bol. Mnogi su se uvjerili da djeluje bolje nego kapi iz apoteke, a čak je i neki pedijatri preporučuju za djecu. Da bi se njome liječili dovoljno je istisnuti od 2ml do 3ml soka iz lista, ukapati u uho, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri van iz uha.

Izvanredan lijek za kožne bolesti i rane:

Čuvarkuća ima slično djelovanje aloe veri, koja je poznata u liječenju različitih kožnih tegoba. Ova biljka se smatra jednim od najsigurnijih lijekova za širok spektar kožnih bolesti. Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje. Problematično mjesto jednostavno premažite sokom čuvarkuće ili stavite oblog od prerezanog lista.

Cuvarkuca,
Cuvarkuca,

Sok čuvarkuće:

Sok čuvarkuće sadrži polisaharide i antibakterijske spojeve koji se uspješno bore protiv bakterija. Pomaže i kod nervnih smetnji, strahova i padavice, te protiv crijevnih parazita. Može se piti ili grgljati u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uha i grla. Preporučuje se kod bolesti maternice i usne šupljine. Pijte tri kašike soka na dan ili pojedite nekoliko listova ove biljke.

Sok od čuvarkuće dobijate jako jednostavno, tako što sameljete listove biljke u blenderu (što sitnije), a zatim isti procijedite kroz gazu. Dok blendate ovu biljku, možete dodati i mali vode zbog gustine mase u blenderu.

Cuvarkuca,
Cuvarkuca,

Čuvarkuća u medu:

Ova smjesa uspješno liječi miome i ciste na maternici te probleme sa štitnom žlijezdom. Djeluje detoksikacijski te se preporučuje nakon neumjerenosti u jelu i piću. Pomiješana sa vrućom vodom, smjesa čuvarkuće i meda snižava temperaturu.

Sameljite 750g listova čuvarkuće i pomiješajte ih s kilogramom meda. Uzimajte jednu kašiku ujutro na prazan želudac i tokom dana jednu do dvije kašičice.

Cuvarkuca, Med,
Cuvarkuca, Med,

Čaj od čuvarkuće:

Čaj od čuvarkuće izvrstan je kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva, proliva i čireva. Kuhajte 10g svježe ili 12g osušene čuvarkuće 15min u 250ml vode. Procijedite i pustite da se ohladi. Ujutro natašte popijte čašicu čaja, a nakon toga svaki sat po jednu kašičicu čaja.

Uzgoj čuvarkuće:

Čuvarkuću je lako uzgojiti iz njenih podanaka. To je vrlo otporna biljka koja se može uzgajati u teglama ili na otvorenom. Dostupna je u različitim bojama, a naraste do dvadesetak centimetara. Gdje god da je posadite nećete pogriješiti. Imaćete lijep ukras, a uz to i lijek nadohvat ruke. Zanimljivo je da čuvarkuća djeluje i nakon zamrzavanja. To je logična posljedica njene visoke tolerancije na hladnoću i sposobnosti preživljavanja u zimskim uslovima. Bere se od marta do oktobra, a ako je u tegli onda i tokom čitave godine. Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati čuvarkuću. Budite zdravi!!

Izvor: stil.kurir

About E-dijaspora