MONSTRUOZNE LAŽI I SULUDA UPORNOST: Dodik traži razgovore o izvještaju britanskog obavještajca iz Srebrenice

Dodik traži razgovore o izvještaju britanskog obavještajca iz Srebrenice.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se mora razgovarati o dokumentu upućenom Ministarstvu odbrane Velike Britanije, koji, kako ističe, potvrđuje da nije postojala namjera političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske za zauzimanje Srebrenice i činjenje zločina.

“Bez obzira što mnogi na nekim drugim, trećim ili petim stranama, za razliku od nas, misle da je to nešto periferno, mi mislimo da je to dio suštine”, rekao je rekao Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Kako su prenijeli banjalučki mediji, to je “dio odgovora na satanizaciju srpskog naroda koja je učinjena, kao i na lažnu konstrukciju optužnice protiv političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske”.

“Sada čujemo da su zvaničnici britanske vlasti tog vremena veoma jasno procijenili da to nije u osnovi”, kazao je Dodik. Prema njegovim riječima, to znači da je “optužnica na labavim temeljima i neodrživa”.

Napad Srba na Srebrenicu isprovociran je od bosanske strane, a Pale nisu imale plan da se osvoji enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandira, navedeno je u deklasifikovanim dokumentima Vlade Britanije, koji su objavljeni na sajtu Nacionalnog arhiva te zemlje.

“Nedavni napadi armije bosanskih Srba na Srebrenicu su izazvani konstantnim bh. napadima u prethodna tri mjeseca na njihove rute snabdijevanja južno od enklave.

Napadi ove armije su gotovo sigurno pokrenuti od strane lokalnog komandira i mi ne mislimo da su dio plana iz Pala da se pregazi enklava”, istaknuto je u dokumentu.

Podsjećamo, nedavno su za “Slobodnu Bosnu” iz Ambasade Velike Britanije saopštili da je neupitan stav Ujedninjenog Kraljevstva da je u Srebrenici počinjen genocid, kao i da su presude međunarodnoh sudova mjerodavne u donošenju zaključaka o događajima u Srebrenici:

“Nacionalni arhiv Ujedinjenog Kraljevstva, u cilju transparentnog djelovanja, je nedavno objavio dokumente o Bosni i Hercegovini stare 25 godina.

Neupitan stav Ujedinjenog Kraljevstva je da je u Srebrenici počinjen genocid. Mjerodavne ocjene o dešavanjima u Srebrenici i drugim mjestima su presude međunarodnih sudova, sam Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je saslušao hiljade svjedoka, za šta postoje milioni stranica transkripta.”, stoji u reakciji Ambasade Velike Britanije na upit “Slobodne Bosne”.

Također, ono što Dodik namjerno falsificira, jeste činjenica da se tu ne radi o dokumentu britanske vlade ili dokumentu britanskih zvaničnika kako to Dodik naziva, već samo jedan od mnogo različitih pogleda uposlenika Ministarstva odbrane Velike Britanije koji se dostavljaju na dnevnoj bazi, što otvara mogućnost da od istog autora postoje različiti, međusobno suprotstavljeni stavovi, u zavisnosti od mogućnosti da se pravilno informira na terenu.

About E-dijaspora