Milorad Dodik,
Milorad Dodik,

MILORAD DODIK VANREDNO – NAKON INZKOVE PRIJETNJE O SMJENI: “Nemamo nikakav plan o secesiji RS-a – Ali Banja Luka više pripada Vučiću i nikad neće biti Izetbegovićev ŠEHER”

Dodik je na današnjoj press konferenciji poslao opasne poruke i pritom stao u odbranu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je održao konferenciju koju je posvetio hvaljenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Konferenciju su obilježile i priče o “muslimanskom Sarajevu”, “muslimanskim liderima”, “satanizaciji Srba”, “islamskom uređenju društva” i slično.

Dodik se osvrnuo na jučerašnji sastanak lidera SDA, SBB-a i DF-a Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića navodeći da su poruke nakon sastanak bili napad na RS i sve što je srpsko.

Kako kaže, njihovi napadi su i napadi na Srbiju koja smeta Bakiru Izetbegoviću.

Istakao je da ovim liderima najviše odgovara nestabilna Srbija i da su zbog toga pričali loše o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Rekao je da Banja Luka više pripada Vučiću nego Izetbegoviću i da Banja Luka nikada nije bila šeher.

Dodik je na današnjoj press konferenciji poslao opasne poruke i pritom stao u odbranu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Banja Luka nije šeher i nikada neće biti šeher. Banja Luka je srpska i pripada Srbima. Ona više pripada Vučiću nego Bakiru Izetbegoviću.

U muslimanskom Sarajevu vlada sećijska politika i oni smatraju da smo mi u RS-u politička nedonoščad – kazao je Dodik i dodao:

– U RS-u ne postoji plan o secesiji. Ne postoji nijedna odluka o tome. Mi preferiramo izvorni Dejton.

Ponovio je mantru da je neko u Srebrenici “pokušao ubiti predsjednika Srbije” dodajući kako je Vučić uvijek imao državnički stav, odnosno da je radio na očuvanju mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dobar dio konferencije za medije posvetio je hvaljenju upravo Aleksandra Vučića, njegove politike i odnosa spram regionalne politike.

Glavni grad BiH nazvao je “muslimanskim Sarajevom” ističući da se putem institucija sistema donose odluke koje nisu u skladu s Dejtonom.

On je rekao da RS ne planira secesiju i da o tome nema govora u ovom entitetu, ali da mnogi u svijetu smatraju kako je BiH propala država s čim se i on slaže.

“Razumijem ove u Sarajevu da nisu sretni zbog toga”, rekao je Dodik dodajući da su Izetbegović, Radončić i Komšić “muslimanski lideri” koji imaju podršku OHR-a, a koji se oglasio odmah nakon sastanka.

Pričao je i o navodnoj “satanizaciji Srba”, podrški međunarodne zajednice “muslimanskim zahtjevima”, podršci Islamskoj deklaraciji čiji je autor Alija Izetbegović, deklaraciji Stranke demokratske akcije (SDA) i tako dalje.

“RS nema nijedan takav dokument. Postoje izjave političara, a ja i ovaj put kažem da je naš primarni cilj Dejton, da Srbija bude snažna, stabilna i jaka.

Mi smo zagledani u Srbiju i više vjerujemo Srbiji nego BiH. To su naši legitimni politički stavovi”, kazao je Dodik.

Dodik je rekao da mržnja Sarajeva prema Srbiji i RS-u je glavni problem, ali i da su Bošnjaci od Srba naslijedili Sarajevo i Tuzlu te da bi sada širili na Banja Luku.

Podsjećamo, da je visoki predstavnik Valentin Inzko u intervjuu za Al Jazeera Balkans, kazao da je crvena linija, koja je spominjana u zajedničkoj izjavi lidera SDA, DF-a i SBB-a Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Fahrudina Radončića ono što se desilo u području pravosuđa.

“Crvena linija je kada neko kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH, konkretno ovu posljednju o poljoprivrednom zemljištu.

Zamislite kada bi neko na otoku Korzika rekao da neće poštovati odluke Ustavnog suda u Parizu. Macron bi odmah poslao vojsku. Oni su dakle prešli crvenu liniju.

Ustavni sud je temelj svake države i odluke se moraju implementirati. Izetbegović je rekao da prvo treba da reaguje Tužilašvo BiH, a znamo ko je predložio ovih osam zaključaka u NSRS, znamo ko je bio prisutan.

Krajnje bi bilo vrijeme da domaće institucije urade svoj posao, a ako neće onda uvijek postoji mogućnost da u međunarodnoj zajednici nađemo zajednički jezik”, kazao je Inzko za AJB.