Danijel Server,
Danijel Server,

MILORAD DODIK JE LUTKA KOJOM SE UPRAVLJA IZ MOSKVE: Šefik Džaferović i Željko Komšić su uradili ispravnu stvar…

Ne možete poštovati teritorijalni integritet BiH i onda prvo posjetiti Dodika bez zastave BiH…

Sergej Lavrov vrlo dobro zna šta radi. Pružio je otvoreno podršku secesionistima koji žele da obave posao Moskve i tako spriječe ulazak Bosne i Hercegovine u NATO – kazao je u razgovoru za Hayat.ba profesor Univerziteta „Johns Hopkins“ u Washingtonu Daniel Serwer.

Podsjećamo, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je stigao u zvaničnu posjetu BiH 14. decembra, ali prvo što je uradio jeste sastanak sa liderima iz manjeg bh. entiteta i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu.

Tom prilikom nije istaknuta niti zastava BiH, a Lavrov je u više navrata davao poprilično skandalozne izjave, zbog čega su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili da se sastanu sa njim.

Serwer smatra da je to ispravan potez Džaferovića i Komšića.

Smatram da su uradili ispravnu stvar. Institucije BiH moraju se poštovati, a Lavrov sigurno nije bio zadovoljan – kazao je naš sagovornik.

Podsjetio je da je dvoličnost srednje ime Sergeja Lavrova, zbog konstantnih protivrječnosti samom sebi.

Ne možete poštovati teritorijalni integritet BiH i onda prvo posjetiti Dodika bez zastave BiH. Ne možete govoriti da poštujete Dejtonski mirovni sporazum, a onda zahtijevati da Visoki predstavnik ode, a upravo je on i zadužen da se provode sve mjere iz Dejtona – poručio nam je Serwer.

Na kraju nam je kazao da je Dodik samo lutka kojom se upravlja iz Moskve.

Bez sumnje on će profitirati iz onog što se dogodilo – zaključio je naš sagovornik.

Hayat