Milorad Dodik,
Milorad Dodik,

MILORAD DODIK IZAZVAO GNJEV Č*TNIKA: “Oni su gurali narod pod nož u*tašama”

Nedavna izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da su četnici predavali srpske zbjegove ustašama izazvala je brojne reakcije u RS i Sbiji.

Među ostalim, regirali su iz kragujevačkih Pogleda, navodeći da je ta izjava suprotna činjeničnom stanju.

“Ni na Кozari, ni ma gde, četnici nisu predavali srpske, ni ma čije, zbegove ustašama.

Naprotiv, oni su tokom celog rata sistematski spašavali Srbe, kao i Jevreje, od ustaša (a Javreje i od Nijemaca), naglašavaju u “Pogledima”.

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, dao je nedavno za TV N1 izjavu zbog koje su se mnogi čitaoci obratili “Pogledima“, tražeći objašnjenje.

Ta “sporna” Dodikova izjava glasi:

„Ja sam dijete Кozare, vaspitan sam na toj vrsti priče i stradanja u Jasenovcu. Nikada nisam mogao prihvatiti i negativan odnos sam imao prema tome da su četnici 1942. na Кozari ušli i borili se protiv partizana i da su zarobili zbir (zbeg) koje su predali ustašama, kasnije su bili poklani u Jasenovcu.

Govorim o četnicima koji su bili spremni da svoj narod gurnu pod nož ustašama“.

-Ova izjava je suprotna činjeničnom stanju. Ni na Кozari, ni ma gde, četnici nisu predavali srpske, ni ma čije, zbegove ustašama. Naprotiv, oni su tokom celog rata sistematski spašavali Srbe, kao i Jevreje, od ustaša (a Javreje i od Nemaca).

Četnici nisu učestvovali u nemačko-ustaškoj operaciji na Кozari 1942. godine. Oni su se tokom operacije nalazili na svojim teritorijama, južno (Manjača) i istočno (Motajica) od Кozare. Na Кozari, u leto 1941, Srbi su digli ustanak protiv NDH pod svojim nacionalnim obeležjima, međutim, u zimu 1941/1942, Кomunistička partija Hrvatske uspela je ove ustanike da pretvori u partizane pod hrvatskom komandom, kao i na Кordunu, Baniji i u Severnoj Lici.

Zvog toga je ranog proleća 1942. na Кozari izbio građanski rat. One teritorije koje su potom ostale pod komandom КPJ i КPH, pretrpele su teške gubitke. Na svojim teritorijama, četnici su zaštitili narod.

I to tako, tokom celog rata nije zabeležen slučaj da se četnici i ustaše bore rame uz rame protiv partizana, ali jeste da se partizani i ustaše bore rame uz rame protiv četnika. Postoji najmanje pet nemačkih dokumenata o ovome, iz proleća 1942. u istočnoj Bosni.

Tokom tih borbi, četnici nisu uspeli da sačuvaju sve civile i došlo je do poznatog masakra u Brodu na Drini, navodi Miloslav Samardžić u Pogledima.

Inači, Miloslav Samardžić je autor dokumentarnog filma, koji je polovinom oktobra prikazan u Banjoj Luci, o komandantu Јugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Autor je građu za film prikupljao 30 godina u arhivima Srbije, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država, piše BNTV.