Informativni portal za dijasporu

Erdogan s Dodikom i Džaferovićem: Napravljeni historijski koraci u Turskoj – Čvrst stav i velike odluke!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisali su u Ankari dva dokumenta.

Prvi je revidirani Ugovor o trgovinskoj saradnji BiH i Turske koji će omogućiti da međusobna trgovinska razmjena dostigne iznos od sedam milijardi američkih dolara godišnje.

Drugi dokument koji su potpisali Dodik i Erdogan je Protokol o početku gradnje auto-puta Beograd – Sarajevo, preko Rače (Bijeljine) i Brčkog, u čijoj gradnji je Turska već najavila da će učestvovati.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je nakon sastanaka sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem da Turska snažno podržava euroatlantske integracije BiH, a posebno učlanjenja naše države u NATO savez te da je potrebno što prije formirati vlast.

Nakon potpisivanja ovih dokumenata održana je konferencija za medije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio se Erdoganu na čvrstom stavu i zalaganju da se u BiH što prije formira vlast.

Rekao je da razumije predsjednika Turske koji podržava ulazak BiH u NATO, te da je to i razumljivo jer Turska članica tog saveza.

– Želim da izrazim zadovoljstvo jer je predsjednik Turske bio spreman da sasluša i cijeni naše razlike u pogledu pristupa o NATO putu koji mi imamo u BiH – istakao je Dodik.

Ponovio je da je neophodno što prije formirati vlast na bh. nivou, kako bi ova zemlja nastavila normalno da funkcioniše.

– U BiH postoji saradnja kroz partnerstvo za mir, koje smo spremni da obnovimo, a dileme i razlike, koje imamo, već su poznate – rekao je Dodik.

Predsjednik Turske Recep Tajip Erdogan kazao je da Turska snažno podržava evroatlantske integracije BiH, a posebno njeno učlanjenje u NATO savez.

Kazao je i da je potrebno što prije formirati vlast.

– Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku u Ankari ugostiti članove Predsjedništva BiH. Želimo da se što prije formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i nadam se da će se lideri što prije fokusirati na proces reformi, integracije BiH u evroatlantske institucije i učlanjenje u NATO za šta Turska pruža veliku podršku – izjavio je Erdogan.

Lider Turske je kazao da BiH predstavlja pravi mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velike važnosti za mir u cijeloj Evropi, a ne samo na Balkanu.

Erdogan je rekao da je danas potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini što će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu eura.

– Autoput Sarajevo – Beograd će doprinijeti razvoju cijele BiH. Zato smo danas potpisali i Memorandum o razumijevanju. Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo podsticati privatne kompanije da posluju i ulažu u BiH. Radimo na jačanju veza na polju kulture i ljudskih odnosa – izjavio je.

Predsjednik Turske je kazao da je sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, a posebno o razvoju regionalne saradnje na Balkanu, prenosi RTRS.

– Što se tiče trilateralnih odnosa BiH, Turske i Srbije istakli smo da želimo ostvariti i te sastanke što prije – rekao je Erdogan.

RTRS/FACE/ED

Comments are closed.