EMIR KUSTURICA POTONUO DO DNA: “Handke ništa ružno nije govorio o stradanju muslimana”

Emir Kusturica rekao je danas novinarima u Beogradu “da je čak i Nobelova nagrada postala dio antisrpskog diskursa”.

Kusturica je zapitao – ko bi rekao i mogao da pretpostavi u prošlosti da bi Nobelova nagrada mogla da bude dio antisrpskog diskursa.

On je rekao da će u svojoj narednoj knjizi o Petru istaći da je zapravo Nobelova nagrada najbolja potvrda da ne treba priznati samoproglašeno Kosovo, jer, zapravo, čudo se desilo u trenutku kada to niko nije očekivao.

Kusturica je naveo da je dodjela Nobelove nagrade u Švedskoj kraljevskoj akademiji velika manifestacija, monumentalni čin vezan za ljudsku djelatnost, nauku, a posebno za književnost, procesija u kojoj se učestuvje od govora koji pisac spremi, pa sve do momenta kada kralj uručuje to priznanje.

– Put do Handkea je bio dug, ali je zato djelo bilo formatirano davno i utoliko je ta nagrada je data njemu, ne za ono što je mislio i govorio, kako kažu, nego za ono šta je zapisano u njegovim knjigama – rekao je Kusturica.

On je ocijenio da svi Handkeovi oponenti nisu pročitali ni dva reda njegovih knjiga, iz opusa koji je ogroman.

Kusturica je ocijenio da je poistovjećivanje Nobelove nagrade sa političkim idejama potpuno pogrešna, te dodao da Handke ništa ružno nije govorio o stradanju muslimana, nego je čak govorio da je tamo /u Srebrenici/ napravljen najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata.

– Ali, nije rekao ono što upotpunjuje ideološku parolu koju je zaključio Haški tribunal.

Nije htio to da kaže. Ali, ne može se reći da je govorio protiv muslimana – istakao je Kusturica.

Kusturica je rekao da je uručenju Nobela Handkeu u Stokholmu prisustvovao na poziv prijatelja, te podsjetio da je to prijateljstvo nastalo još 1995. godine kada je dobio “Zlatnu palmu” u Kanu za “Podzemlje”, na šta su se obrušili francuski intelektualci, predvođeni Bernarom Anrijem Levijem, a da uopšte nisu ni vidjeli film.

About E-dijaspora