Informativni portal za dijasporu

DRŽAVNA IMOVINA: Evo gdje se nalazi zemljište koje Ustavni sud želi da prepiše sa RS-a na BiH

U pitanju je državna imovina !!

Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Advertisements

85.596 hektara poljoprivrednog zemljišta u 25 opština i gradova bh. entiteta Republike Srpske – nešto manje od površine cijelog Trebinja – biće prepisan na državu Bosnu i Hercegovinu, posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH.

Odlukom Ustavnog suda, najviše bi bio pogođen Sokolac – više od 10.500 hektara poljoprivrednog zemljišta na teritoriji ove opštine bi bilo oteto od Srpske i prepisano na zajednički nivo vlasti.

Šipovo i Nevesinje bi ostali bez više od 9.000 hektara, dok bi u Gradišci i Mrkonjić Gradu na BiH bilo prepisano 7.800, odnosno 7.300 hektara.

Ovo zemljište se nalazi u svim dijelovima entiteta, od Lijevča do Semberije, ali i nekoliko opština u Hercegovini, računajući i grad Trebinje.

Uglavnom je riječ o velikim i uređenim kompleksima sa najkvalitetnijim poljoprivrednim zemljištem i izgrađenom infrastrukturom, koji su nekada bili u vlasništvu velikih poljoprivrednih kombinata, javlja Srna.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica kaže da bi ova opština, u kojoj je oko 40 odsto teritorije poljoprivredno, odlukom Ustavnog suda BiH mogla doći u veoma težak položaj.

“Sve što je obradivo i što vrijedi obuhvaćeno je ovom odlukom Ustavnog suda BiH. To je više od 10.000 hektara, 100.000 dunuma, i to je veliki problem za opštinu, za njen dalji razvoj, za funkcionisanje.

Izvršićemo konsultacije u nadležnom ministarstvu i u Vladi Republike Srpske, da vidimo kako nastaviti dalje”, dodao je Bjelica, prenosi Srna.

Ustavni sud BiH donio je odluku prema kojoj je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske, kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed entiteta Republika Srpska.

Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.

Advertisements
Advertisements
Loading..

Comments are closed.