DA LI JE MOGUĆE – DODIK NASLUTIO KRAJ: Tvrdi da je jedini spasitelj RS-a od međunarodne prevare – da nikada nije napadnuta džamija u RS-u…

Međunarodna prevara u BiH….

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da se bori za Republiku Srpsku, da ne dozvoli da je još više razgrade i otmu joj ovlaštenja, te da nastoji da objasni opseg međunarodne prevare u BiH.

“Republika Srpska je jedini subjekt u BiH koji bi mogao da nastavi svoj put bez ikakvih problema”, rekao je Dodik za RTS.

On je naglasio da je narod u Republici Srpskoj svjestan da ukoliko nema Srpske, nema ni slobode, te ponovio da se ne smije dozvoliti da Republika izgubi svoja ovlaštenja.

Komentarišući činjenicu da je Dan Republike Srpske – 9. januar osporavan, Dodik je istakao da je neustavan Ustavni sud BiH čija je odluka o Danu Republike velika nepravda za Srpsku.

On je dodao da u Ustavnom sudu BiH odluke donose tri stranca i dva Bošnjaka, a da međunarodna zajednica stoji iza tog bezakonja.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ima sve elemente države svoju teritoriju, granicu, narod, institucije, demokratski izabranu vlast.

“Nemamo samo stolicu u UN-u i zato nas ne porede sa državom.

Mi živimo državu, svidjelo se to nekome ili ne”, poručio je Dodik i naglasio da je ponosan na činjenicu da RS može da razvija svoje policijske snage.

Dodik je ukazao da bonska ovlaštenja nemaju nikakav pravni osnov i da ne priznaje ovakvu BiH, nastalu intervencijama međunarodne zajednice i visokih predstavnika.

On je precizirao da Savjet bezbjednosti nije dao visokom predstavniku nikakva ovlaštenja, već su Aneksom deset uvedena bonska ovlaštenja za koje je i bivši britanski ambador u BiH Charles Crawford priznao da nemaju stvarno pravnog osnova.

“Crawford je napisao – Koliko vidim bonska ovlaštenja nemaju nikakav stvarno pravni osnov, izrodila su se u međunarodno političko blefiranje i igru moći koju visoki predstavni uzastopno umotava u neki pravnički jezik”, naveo je Dodik i zapitao kako sada on može da prihvati visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska se razvija iz godine u godinu, njen budžet je sada 3,5 milijardi, prihodi su stalno u usponu, grade se bolnice, turistički kapaciteti.

Dodik je kazao da je za vrijeme Božića u Federaciji BiH napadnuta srpska Crkva u Blažuju, a da nikada nije bilo napada na džamiju u Srpskoj za vrijeme muslimanskog praznika Ramazana.

Govoreći o NATO-u, Dodik je istakao da je cilj Republike Srpske vojna neutralnost, te naveo da je donesen Progam reformi BiH, odnosno plan kojim će se kretati BiH, a što ne prejudicira članstvo u NATO.

Dodik je naglasio da je ponosan na činjenicu da se sada nijedna odluka o članstvu ne može donijeti bez odlučivanja u Predsjedništvu i parlamentu, kao i bez Narodne skupštine Srpske.

On je rekao da je predlagao da se ubuduće što više izvode zajedničke vježbe pripadnika Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

About E-dijaspora