CRNA GORA – MALA ALI HRABRA: Pogledajte kako su upozorili Rusiju da se ne miješa u njene unutrašnje stvari

Rusija se na neprihvatljiv način miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, a komentar njenog ministarstva inostranih poslova povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti potvrđuje kontinuitet neprihvatljivog i flagrantnog mješanja u unutrašnje stvari naše zemlje, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore.

“Komentarom Departmana za informacije i štampu Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica još jednom se, poslije izvjesnog zatišja, na žalost potvrđuje kontinuitet neprihvatljivog.

Teško razumljivog i flagrantnog miješanja Rusije u unutrašnje stvari jedne suverene, sekularne, evropske države, članice NATO i kandidata za članstvo u EU”, saopšteno je iz ministarstva.

U saopštenju se dodaje da je zakon u cijelini usaglašen sa mišljenjem Venecijanske komisije Savjeta Evrope, kao i da su sa njim se saglasile sve vjerske zajednice i svi njihovi predstavnici u Crnoj Gori osim SPC.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je ranije izrazilo ozbiljnu zabrinutost situacijom nastalom u Crnoj Gori zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i saopštilo da su “jedinstvo i solidarnost pravoslavnog svijeta, kao i očuvanje njegovih vekovnih temelja ključ za obezbjeđivanje normalnog razvoja društva”.

Uvjereni smo u potrebu strogog poštovanja zakonitih prava kanonskih pravoslavnih crkava, ističe se u saopštenju i dodaje da je zanemarivanje njihovog mišljenja, uplitanje u istorijsku stvarnost, pokušaj uzurpiranja imovine, vještačko stvaranje uslova za razdvajanje vjernika praćeno velikim problemima.