Informativni portal za dijasporu

AMERIKA UPOZORAVA DODIKA I VUČIĆA: “Razmjena teritorija je pogubna je za regiju Zapadnog Balkana”

– Bojim se da je Robert Frost (američki pjesnik, op.a.) bio upravu: Dobra ograda stvara dobre komšije – zaključuje Serwer..

Ideja razmjene teritorija po etničkim linijama i crtanje novih granica pogubno je za regiju Zapadnog Balkana, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba američki analitičar i profesor na Univerzitetu “Johns Hopkins” u Washingtonu Daniel Serwer.

– Pogubnost je za to prava riječ – konstatuje Serwer.

Upozorava na povećanje rizika od ponovnog crtanja granica ne samo na Balkanu, nego i bilo gdje drugo u svijetu.

– Moskva granice pokušava ponovo crtati u Gruziji, Moldaviji, ali i u Ukrajini – dodaje naš sagovornik.

Na pitanje koliko je važno poštivanje evropskog načela o nepovredivosti međunarodno priznatih granica, Serwer navodi kako je od ključnog značaja zadržati postojeće granice.

– Ponovnim crtanjem granica ništa se neće dobiti, posebno ne ukoliko se one iscrtavaju duž etničkih linija – naglašava ovaj američki stručnjak.

Osvrnuo se i na činjenicu da u Srbiji i Hrvatskoj i dalje ne postoji spremnost da potpišu i ratificiraju sporazume o granici sa BiH.

Serwer naglašava da nije dovoljno upoznat o razlozima zbog kojih susjedne države to još nisu uradile, ali ističe da u svijetu postoje brojni primjeri država koje sa svojim susjedima nisu riješile pitanje granica, ali uprkos tome, imaju dobre međusobne odnose.

– Bojim se da je Robert Frost (američki pjesnik, op.a.) bio upravu: Dobra ograda stvara dobre komšije – zaključuje Serwer..

Vijesti/SB/ED

Comments are closed.