AMERIKA, NJEMAČKA I VELIKA BRITANIJA PODRŽALE INZKA: Sankcije za one koji opstruiraju državu i slave zločince…

Sankcije za one koji opstruiraju državu i slave zločince…

Visoki predstavnik Valentin Inzko iznio je stav da bi Milorad Dodik do majskog zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a trebalo da bude suočen sa zabranom putovanja u sve zemlje Evropske unije, kao i u sve zemlje UN-a.

Inzko navodi da bi se to trebalo destiti ako u međuvremenu ne promijeni naziv Studentskog doma na Palama, koji nosi ime ratnog zločinca Radovana Karadžića.

“Kao što je njemački ministar spoljnih poslova rekao – u civilizovanoj Evropi nema mjesta za one koji veličaju ratne zločince. Nema mjesta za one koji ne dijele evropske vrijednosti”, istakao je Inzko pred Savjetom bezbjednosti UN-a, objavljeno je na zvaničnoj stranici OHR-a, prenose Vijesti.ba.

Naime, ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas je podsjetio na 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma i naveo da u EU nema mjesta za države koje negiraju ratne zločine.

“To važi i za Bosnu i Hercegovinu. U zemlji koja želi ući u EU nema prostora za nacionalističku propagandu, za negiranje ratnih zločina ili za veličanje ratnih zločinaca”, naveo je Maas.

Direktna podrška Njemačke

Inzko je tokom sjednice dobio direktnu podršku predstavnika Njemačke Christoph Heusgen.

“Glorificiranje ratnih zločinaca je grozno. Nazvati studentski dom po osuđenom ratnom zločincu je neprihvatljivo, kao i organiziranje mise za ratnog zločinca. Podržavam ono što je visoki predstavnik predložio, te da BiH usvoji zakon o zabrani negiranja genocida” – izjavio je Heusgen.

Inzko je iskazao žaljenje jer neki političari u BiH ignoriraju “temeljne evropske vrijednosti”, te u tom kontekstu istaknuo doček Dariju Kordiću, osuđenom ratnom zločincu kojeg su po puštanju na slobodu svečano dočekali zvaničnici HDZ-a BiH na čelu sa Draganom Čovićem.

Inzka podržale SAD i VB

Podršku Inzku dali su SAD, Velika Britanije te niz drugih država osim Rusije koja je stala u odbranu SNSD-a i HDZ-a.

“Mislim da imamo drugačiji stav o važnosti funkcije OHR-a od onoga koji je upravo iznio ruski predstavnik. Vjerujemo da OHR i dalje igra bitnu ulogu u BiH, a razlog za to je što postoje neki ljudi, uključujući i neke čelnike u BiH, koji žele učiniti sve što mogu kako bi zaustavili BiH da bude napredna i normalna država.

Entiteti nisu iznad države i zato, sve dok se nastavi antagonistički pristup prema BiH kao državi, OHR i bonske ovlasti i dalje će biti neophodne”, istakla je Karen Pierce, ambasadorica Velike Britanije u Vijeću sigurnosti, a njenim stavovima se pridružio i američki predstavnik.

Vijesti.ba

About E-dijaspora