Žena

LJUBAV PREMA SEBI SE UČI: Jako su strogi, ni sebi ništa ne opraštaju…

Jako su strogi, ni sebi ništa ne opraštaju…

Ljubav prema sebi je nešto što se uči, na čemu se svakodnevno radi i što se njeguje, jer voleći sebe, lakše možemo da se okrenemo svijetu i da volimo ljude koji nas okružuju. Međutim, pojedini znaci zodijaka ovo smatraju veoma teškim ako ne čak i nemogućim zadatkom i prema sebi nisu ni malo popustljivi ili blagonakloni.

Djevica

Koliko god da su Djevice kritične prema drugima, one su još dvostruko kritičnije prema sebi. Koliko god se trude da budu predostrožne i izbjegnu probleme, toliko su i vješte u pronalaženju problema – tamo gdje ih ne bi bilo da ih nisu same stvorile. Djevice imaju nerealno visoke standarde i kada ih same ne dostižu, osjećaju krivicu, nesigurnost i nedostatak kontrole, čak i kad logički razumiju i priznaju da nisu mogle bolje i više. Ukoliko imate Djevicu u svom životu, uvjerite je da to što nije sve pod njenom kontrolom nije izraz njene nemoći, već da stvari u životu tako funkcionišu. Ohrabrite je tako što ćete joj skrenuti pažnju na njene uspjehe i postignuća i podsjetite je da ponekad mora da uspori i da se odmori.

Jarac

Kao i Djevice (a možda i više), Jarčevi vole da kontrolišu sve oko sebe. Veoma su vrijedni i disciplinovani, ali često sebe iscrpljuju i guraju preko granica sopstvenih mogućnosti. Njima nije dovoljno da u jednoj oblasti života prednjače i postižu uspjehe, oni žele da u svemu budu na nivou, pa ako nisu – teško da će imati dobro mišljenje o sebi. Često su pesimisti, jer na taj način preduprjeđuju razočaranje, mada ih taj stav često dovodi do toga da negativno gledaju na sebe, kao i na dobre stvari koje im se dešavaju. Jarca ćete ohrabriti tako što ćete mu govoriti šta vam se sviđa kod njega, što ne mora da bude vezano za njegove uspjehe – koje ćete takođe primijetiti i pohvaliti. Jarac neće tražiti vašu pomoć, ali vi treba da ga redovno obavještavate da ste tu za njega i da može da računa na vas. Podsjetite ga da je sam po sebi, mnogo više od svog uspjeha.

Škorpija

Škorpija je zatvorena i teško joj je da se povjeri. Voli da misli kako zavisi samo od sebe, ali njen nedostatak povjerenja u druge često odražava nedostatak povjerenja u sebe. Škropija će biti velikodušna prema drugima i uskakaće tamo gdje je pomoć potrebna, čak herojski, ali sebi neće pružati tretman kakav zaslužuju heroji. I dok joj se drugi dive i hvale je, Škorpija održava svoj zid nedostupnosti, iza koga ne vjeruje da će je neko voljeti, ako je stvarno upozna. Za Škorpiju vam je potrebno mnogo strpljenja i nježnosti. Trebaće joj sva vaša uvjeravanja, dokazi i vrijeme, da bi se otvorila i opustila (a i to samo ponekad). Zato je ohrabrite kad se otvara, pokažite joj da je ranjivost potrebna i dobrodošla, da pomaže u povezivanju i sa sobom i sa drugima. Stalno podsjećajte Škropiju koliko je sjajna i koliko vam je stalo do nje.

Ribe

Sklone da budu na raspolaganju i izađu u susret bukvalno svakome, Ribe su takođe sklone da potpuno zapostave sebe. Njihovi problemi, želje i potrebe, nisu toliko važni, u poređenju sa onima koje imaju svi ostali. Ribe će ponekad biti zabrinute čak i zbog toga što će strahovati da vas njihovo prisustvo opterećuje. Svoju vrijednost Ribe često pronalaze samo u svom služenju drugima i ispunjavanju njihovih želja, očekivanja i potreba – to je dokaz da su potrebne i važne. Pomozite osobi u znaku Ribe da osjeti da je važna i da podigne svoje samopoštovanje. Za to je potrebno da budete pažljivi, senzitivni i da osluškujete i uočavate signale koje odašilje – ako ima loš dan i osjeća se loše, ohrabrite je da vam se povjeri. Riba će negirati da nešto nije u redu, ali recite joj da ste na njenoj strani, da vidite i osjećate i zamolite je da vam dozvoli da joj pružite podršku. Uz mnogo vaše nježnosti i susretljivosti, Riba će osnažiti svoje samopouzdanje i moći će da se opusti.

Izvor: net

Povezani članci

Back to top button